Uns plafons recorden les víctimes del franquisme afusellades i enterrades al cementiri de Girona

Familiars dels represaliats per la dictadura exigeixen l'anul·lació dels judicis sumaríssims

La majoria de les víctimes de la repressió pertanyien als nuclis rurals de la comarca i de la demarcació. A partir d'ara, una placa recorda els noms de les persones afusellades i enterrades a la fossa comuna. També hi ha una llegenda que contextualitza els fets històrics i explica què va passar al cementiri vell de Girona, que es va convertir en indret de mort per als defensors de la República.

 

Ajuntament i Generalitat també han senyalitzat l'antiga presó provincial, ubicada al seminari diocesà, amb un monòlit. La senyalització recorda els noms de les persones que hi van morir durant el seu captiveri i també explica la història de la presó. Entre 1939 i 1942 la presó va aplegar prop de 3.000 persones. La majoria, jutjades pel sistema de sumaríssims d'urgència, condemnades a penes d'entre sis i 30 anys de presó o a la pena capital. Al seminari hi havia problemes d'higiene, dèficits alimentaris i sanitaris importants, càstigs psicològics i físics i problemes de massificació.

Anul·lar els judicis

La instal·lació dels plafons i la dignificació de l'espai ha servit aquest dimecres com a fita per homenatjar les víctimes del franquisme. El secretari general d'Interior, Joan Boada, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, regidors de la ciutat i molts familiars de víctimes s'han aplegat al cementiri vell per recordar els afusellats.