L'ACA invertirà més de 415.000 euros per millorar la seguretat del pantà de Darnius-Boadella

Els treballs complementaran el sistema d'auscultació de la presa

L'ACA ha posat a licitació les obres d'ampliació dels sistemes d'auscultació del pantà de Darnius-Boadella i els dics de tancament de la Mola Truncada i Fangots, que permeten detectar possibles moviments sísmics, pressions i filtracions. L'ens preveu una inversió de més de 415.400 euros per a uns treballs que tindran una durada de quatre mesos.
Actualment, per analitzar el comportament estructural de la presa, hi ha més de 130 punts de control a la presa, 24 al dic de la Mola Truncada i 2 al dels Fangots. Amb l'actuació, es millorarà la xarxa geodèsica del pantà (amb 30 punts de control més) i del dic dels Fangots (14 punts més de control), s'ampliarà la xarxa sísmica, s'adequarà l’ancoratge dels pèndols inversos i s'instal·laran mesuradors de desplaçaments en juntes tridimensionals de la presa principal, entre d'altres.
 
La presa de Darnius Boadella està situada sobre el riu Muga, a l'Alt Empordà. En el moment de la seva construcció, per tancar el vas de l'embassament va ser necessari construir el dic de Els Fangots i el dic de la Mola Truncada, que tanca un coll del seu marge dret.

Avui, l'embassament està per damunt del 95% de la seva capacitat, amb més de 58 hm3 emmagatzemats i amb tendència a l'estabilització. Avui, s'ha augmentat el cabal de sortida de la presa, passant dels 7 als 24 m3/s, per incrementar el resguard de la presa en cas que hi hagi noves pluges.

Després de la llevantada de diumenge, l'embassament va arribar a cabals punta de 250 m3/s, laminant així l’aigua que arribava des de la capçalera i evitant l’increment de cabals aigua avall. Per aquest motiu, les reserves del pantà han passat del 65 al 95% en només tres dies.