Justícia cedirà l'antiga presó de Figueres el 15 de novembre a la nova escola Carme Guasch

Els alumnes han passat els darrers 12 anys en barracons

El Departament de Justícia signarà la cessió d'ús al Departament d'Ensenyament de l'edifici de l'antiga presó de Figueres el 15 de novembre. Amb aquest document s'oficialitzarà una promesa que feia anys que cuejava al municipi i farà possible començar a treballar en el trasllat de l'escola Carme Guasch a les instal·lacions que havien acollit el centre penitenciari.

Així s'ha acordat en una reunió convocada per la portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Figueres, Agnès Lladó, amb els consellers d'Economia, Justícia i Ensenyament. En la trobada, la regidora republicana ha assegurat que "aquest projecte no podia continuar aturat" i per això calia trobar una "sortida molt urgent".

Una vegada anunciada la data que servirà per oficialitzar el traspàs, Lladó s'ha mostrat satisfeta i ho ha qualificat com "una gran notícia per tota la comunitat educativa". La portaveu del grup municipal també creu que la nova escola comportarà beneficis al centre "però també pel barri i per tota la ciutat".

En paral·lel, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha destacat la seva aposta per donar usos educatius i formatius a l'antic centre penitenciari i per això aportarà els recursos necessaris per redactar el projecte. De tota manera, l'Ajuntament de Figueres ja va acordar destinar-hi una partida de 325.000 euros en els pressupostos municipals per tal de pagar les despeses generades per la redacció de la rehabilitació.

Dotze anys en barracons

El 2006 la ciutat de Figueres estrenava l'escola Carme Guasch, que arrencava en mòduls prefabricats a l'espera de trobar un espai definitiu. Dotze anys després, encara estan en barracons.

El juny de 2014 l'edifici que servia de presó a la capital altempordanesa va quedar en desús, després de la inauguració de les noves instal·lacions del Puig de les Basses. En aquell moment, l'alcaldessa Marta Felip va anunciar la voluntat d'habilitar el recinte com a seu de la nova escola Carme Guasch. Finalment, quatre anys després s'ha desencallat el conveni que ha de permetre la rehabilitació de les instal·lacions.