Figueres ofereix un local de franc a la Guàrdia Civil per evitar que abandoni la ciutat

L'equipament estaria situat al barri gitano de la capital altempordanesa

  • El barri de Sant Joan està situat molt a prop de la nova estació del TAV © ACN
    El barri de Sant Joan està situat molt a prop de la nova estació del TAV © ACN
  • L'Ajuntament ofereix la planta baixa i alguns habitatges d'aquest edifici situat al carrer Mandri, 16 © ACN
    L'Ajuntament ofereix la planta baixa i alguns habitatges d'aquest edifici situat al carrer Mandri, 16 © ACN

L'actual edifici de la Guàrdia Civil de Figueres, situat al carrer Nou, just al centre de la ciutat, 'amenaça ruïna', segons ha explicat l'alcalde del municipi, Santi Vila. Per aquest motiu, el personal que actualment hi treballa, a més també d'habitar-hi, es veu obligat a marxar d'aquestes instl·lacions.

És per això, que el consistori ofereix 'gratuïtament' un edifici a la Guàrdia Civil perquè aquesta no marxi del municipi. L'Ajuntament ofereix dues possibilitats: per una banda que el consistori compri l'edifici, a un cost per sota el nivell de mercat ja que totes les parts hi estan interessades, i que després cedeixi les instal·lacions de manera gratuïta a la Guàrdia Civil; o bé que, si la policia ho troba convenient i pot afrontar el cost, ho compri ella mateixa.

La finca està situada al carrer Mandri 16 i es tracta d'un carrer de 'transició', segons ha apuntat Vila, entre el barri de les vivendes del parc i el barri de Sant Joan, conegut popularment com el 'barri dels gitanos'. És en aquest indret on la conflictivitat i la delinqüència tenen uns índex molt alts. Per això, si les dependències de la Guàrdia Civil s'hi acaben traslladant, la presència policial tindrà un efecte 'positiu' i alhora 'dissuasiu' pels delinqüents. A més, Vila ha afegit que aquest edifici pot servir de 'ròtula' per 'anar cosint' la ciutat mica en mica.

'Transformar, no eradicar'

L'alcalde del municipi ha emfatitzat en el fet que el consistori no pretén 'eradicar' el barri sinó 'transformar-lo'. Des del seu punt de vista, 'el col·lectiu gitano té dret a viure com a gitanos, però sempre respectant els drets i els deures'. Segons ha explicat Vila, hi ha unes 800 persones que viuen al barri de Sant Joan, la majoria d'ètnia gitana, que volen continuar vivint com a gitanos i això, des del seu punt de vista, té un seguit de conseqüències que sovint els porten a situacions 'd'absoluta exclusió social'.

Vila ha apuntat que la majoria de persones que hi viuen són analfabetes, que tenen problemes d'inserció laboral, que no se segueixen les pràctiques 'mínimes' de bona salut i que els embarassos entre adolescents són freqüents. A més, també l'alcalde del municipi ha explicat que l'espai urbà està molt deteriorat i brut. En conseqüència a aquests fets, hi ha 'greus' problemes de civisme i de convivència. 'Actualment el barri és incapaç de generar futur i els ciutadans tenen perspectiva de vida nul·la', ha sentenciat Vila.

L'Alta Velocitat: oportunitat per transformar el barri

D'altra banda, l'alcalde Sant Vila també ha explicat que 'guanyi qui guanyi' les eleccions, ha de saber que la regió de Girona té un problema que es diu barri gitano de Figueres. Vila ha apuntat que pot sorprendre que aquest barri estigui a les portes de la primera estació de la península connectada amb l'Alta Velocitat, però segons el seu punt de vista, el TAV és 'una oportunitat per transformar la ciutat, i en concret aquest barri'.

Vila ha remarcat que el govern de la ciutat de Figueres va decidir que el TAV al seu pas pel municipi s'havia de situar en el pitjor barri per tal 'd'aprofitar la seva capacitat transformadora'.