ERC s'oposa a les ordenances fiscals de Girona i tot queda en mans del PSC

Els socialistes poden ser la clau per a un acord 'in extremis'

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha anunciat avui que votarà en contra de les ordenances fiscals presentades pel govern municipal. La portaveu, Maria Mercè Roca, ha explicat que “d’entrada, torna a ser una proposta mancada d’ambició social i ambiental, que no introdueix cap canvi destacat respecte anys anteriors”. Tanmateix, la regidora ha revelat que ambdós grups estaven en converses per a pactar una abstenció que permetés facilitar l’aprovació del document, “a canvi d’introduir mesures de progressivitat fiscal per aconseguir unes ordenances socialment més justes”. Ahir, però, el govern de Girona va transmetre a ERC-MES que no acceptava cap de les seves propostes, i en conseqüència els republicans hi votaran en contra.

Amb tot, l'acord passaria per una entesa amb el PSC que ahir van acostar posicions després que la portaveu Socialista, Sílvia Paneque, proposes una "tarifa plana" de taxesque permeti unir a cada família totes les factures i pagar-les de forma fraccionada durant dotze mesos.

Per altra banda, el grup d’Esquerra i MES va proposar com a mesura destacada l’augment de l’IBI a les grans superfícies, tal i com han fet algunes ciutats de l’entorn. Aquest, segons Roca, va ser el punt que va fer encallar la negociació. “Pensem que ha de pagar més qui més té, i un impost a les grans superfícies serviria també per a protegir el petit comerç de Girona”. Segons la cap de l’oposició, “aquest recàrrec afecta per Llei al 10% de les superfícies comercials més grans de la ciutat, això vol dir que el 90% del comerç, la immensa majoria del teixit empresarial gironí, no es veuria afectat per la mesura”. La negativa del govern a introduir aquest impost és una mostra de que “CiU és fort amb els dèbils i dèbil amb els forts: governa per a una minoria mentre descuida les necessitats de la majoria de les gironines i els gironins”.

En una línia similar, el govern vol eximir de la taxa de banderoles a les empreses privades que vulguin promocionar el seu negoci a través d’aquest mitjà, així com als organitzadors de festivals, que tampoc hauran de pagar taxa d’ocupació de l’espai públic a partir d’aquest any. Roca ha declarat que “ens preocupa el poc sentit d’allò públic que té el govern de la ciutat: els que volen utilitzar l’espai de tots per a fer el seu negoci particular en tenen tot el dret, i generen dinamisme econòmic, però a canvi han de pagar, com ho fem la resta de la ciutadania”. La regidora d’ERC-MES ha ironitzat que “CiU argumenta que no pot introduir certes bonificacions socials perquè no podria quadrar el pressupost, però després regala impostos i taxes a les grans empreses”.

Per últim, ERC-MES va proposar també que es concretés la mesura de fer pagar als busos turístics que entren a Girona, com fan moltes ciutats europees. Pels republicans, aquesta taxa ajudaria a “pacificar la mobilitat al centre i permetria que la ciutat ingressés uns diners que podrien servir per a reinvertir en les externalitats negatives del turisme”. Especialment, ha declarat Roca, “estem pensant en aquells visitants que vénen a fer una ruta d’un parell d’hores al Barri Vell i que no gasten diners a la ciutat”

C's vol una rebaixa de l'IBI

El grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Girona condiciona el vot favorable dels seus dos regidors a les ordenances fiscals, al compromís de l'executiu de Marta Madrenas a rebaixar en un 90% l'IBI a les persones més grans de 65 anys, que reben una pensió més baixa.

Per al partit taronja es tracta d'una mesura "irrenunciable" per tal de poder aprovar la proposta fiscal que es discutirà en el proper ple de divendres. "Creiem que es pot aprovar amb voluntat política i que té en compte un col·lectiu vulnerable", ha reblat la regidora de Ciutadans al consistori, Míriam Pujola.

El partit ha xifrat en 3.702 les persones que es podrien beneficiar d'aquesta mesura i ha demanat a l'equip de govern que creui les dades per saber exactament quins veïns hi podrien tenir accés.

La votació per a l'aprovació de les ordenances fiscals tindrà lloc demà i en cas de no assolir-se un acord se suspendria i passaria a la setmana vinent.