Les acusacions imputen dos assassinats i tinença il·lícita d'armes a Jordi Magentí

L'empresonat guarda silenci al jutjat

El detingut pel doble crim de Susqueda continua guardant silenci. Aquest dimecres Jordi Magentí tenia una nova oportunitat per donar la seva versió sobre què va passar el 24 d'agost de l'any passat, el dia que els investigadors conclouen que van matar la parella del Maresme. No ho ha fet i, de nou, s'ha acollit al seu dret a no declarar.

El Jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma ha fet l'audiència d'imputació, durant la qual les parts han concretat l'acusació contra el sospitós. El fiscal Víctor Pillado, l'advocat de les famílies Carles Monguilod i el de l'acusació popular Josep Riba (que representa els ajuntaments d'Arenys de Munt i Cabrils) imputen dos delictes d'assassinat i un de tinença il·lícita d'armes a Jordi Magentí.

Segons el relat de la fiscalia, cap a les deu del matí del 24 d'agost la parella va enfilar la carretera que porta al pantà de Susqueda per buscar una zona idònia per fer caiac. A les 11.20 del matí van arribar a la zona coneguda com la Rierica, on també hi havia Magentí. "L'investigat els hi va fer alguna recriminació sobre la seva estada al lloc", continua detallant el fiscal.

Aleshores, "mostrant el més absolut menyspreu cap a les seves vides" i "essent plenament conscient de la impossibilitat de defensar-se", el sospitós va treure una arma de foc i va disparar tres trets contra el noi i un contra la noia. "Els trets van acabar de manera immediata i inexorable amb la seva vida", indica.

Després de perpetrar el doble crim, i per evitar que el descobrissin, Magentí va emprendre "tot un seguit de tasques" per fer desaparèixer qualsevol indici que l'incriminés. Al seu escrit, Pillado concreta que es va desfer dels cossos de les víctimes i del caiac de la parella enfonsant-los. A més, sosté que també va llançar al pantà el cotxe amb el que havien anat a Susqueda "desfent-se així també de tots els objectes personals de la parella".

La defensa, exercida pel despatx Salellas advocats, nega el relat de fets que el fiscal i les acusacions atribueixen a Jordi Magentí. Per això, aquest dimecres ha demanat el sobreseïment del cas, que s'intrueix per la via del Tribunal del Jurat. El titular del jutjat que investiga el doble crim, però, ho ha descartat.

Per això, la defensa ha sol·licitat una bateria amb més d'una trentena de diligències d'investigació, entre declaracions de testimonis, aportació d'imatges i pericials.

El testimoni de la dona i el fill

Entre les proves que demana hi ha la declaració al jutjat tant del fill com de la dona de Magentí. L'endemà de la mort dels joves, ella va anar amb el sospitós al pantà i, segons va reconèixer als Mossos d'Esquadra, l'arrestat la va deixar sola durant hores. Actualment la dona es troba a Colòmbia (el seu país d'origen) però segons subratlla la defensa "compareixerà personalment davant el jutjat instructor en la data que s'assenyali per la seva declaració". D'aquesta manera la defensa evitaria que els Mossos es traslladin fins a Colòmbia per prendre-li declaració, tal com va sol·licitar el fiscal.

Un altre testimoni important per a la defensa és el del fill de l'investigat. De fet, un company de cel·la del detingut va assegurar que el mateix Magentí li va confessar que qui havia matat la parella del Maresme havia estat el seu fill i que ell només va ajudar-lo a desfer-se dels cossos.

El llistat de diligències que demana Salellas també inclou que els forenses facin un nou informe sobre les possibles patologies mentals de Magentí, tenint en compte també els antecedents. De fet, demana que siguin els mateixos metges que ja el van avaluar després de matar a trets la seva dona a Anglès l'any 1997.

La defensa també vol que s'investiguin les festes 'rave' que s'organitzen al pantà. I més concretament demana que s'identifiquin les persones que apareixen a tres vídeos de Youtube corresponents a 'raves' que es van celebrar a Susqueda l'agost del 2017.

Salellas, a més, sol·licita que s'aporti informació sobre una possible trucada feta des del telèfon de la noia a la bústia de veu. Aquesta trucada seria del 26 d'agost, dos dies després del doble crim. També vol que se situï geogràficament el terminal basant-se en el repetidor i que es buidi el contingut dels missatges que hi havia a la bústia de veu per intentar saber "si van ser alterats o esborrats".

Escena del crim submergida

Una altra de les diligències consisteix en demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que informi al jutjat en el moment en què el nivell d'aigua del pantà sigui el mateix que el del dia dels fets perquè actualment, per la crescuda del cabal, l'escena del crim situada pels investigadors es troba submergida.

La petició de diligències de la defensa se suma a les que fa el fiscal, que entre altres demana que la Guàrdia Civil acrediti si Magentí tenia permís per portar armes de foc.

"La voluntat dels pares no és acusar de manera frívola, per això ens alegrem que la investigació sigui exhaustiva perquè dona més garanties que anirem a judici amb un material probatori molt extens", ha afirmat a la sortida del jutjat l'advocat de les famílies de les víctimes, Carles Monguilod. En aquest sentit, l'acusació particular ja avança que "en cap moment s'entorpiran" les possibles diligències que demani cap de les parts, encara que això suposi que la instrucció s'allargui per la complexitat del cas.