La defensa de Magentí presenta una queixa pel ''funcionament deficient'' del jutjat instructor

L'acusat pel crim de Susqueda porta 70 dies a la presó sense una sola diligencia d'investigació

La defensa de Jordi Magentí, el veí d'Anglès investigat pels assassinats de la parella del Maresme al pantà de Susqueda, sosté que el jutjat d'instrucció actua amb "una desatenció absoluta del cas" i demostrant una "actitud irrespectuosa" cap a l'arrestat, que fa 70 dies que està a presó.

Per això, a finals d'abril l'advocat de la defensa, Benet Salellas, va enviar un escrit de queixa adreçat al president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba. Al document, el lletrat desgrana un seguit de motius pels quals considera que el jutge instructor està instruint el cas "amb greus episodis de tensionament de dret de defensa".


Un d'ells és que el jutjat no va notificar a la defensa les interlocutòries de pròrroga del secret de sumari (que finalment es va aixecar a principis d'abril). L'advocat subratlla que és una obligació fixada per la llei "a efectes de garantir el dret de defensa i la interposició dels corresponents recursos". A més, detalla que ho havien sol·licitat "expressament" en un escrit presentat el 21 de març.

Un segon episodi és, segons el punt de vista de la defensa, "desatendre" el termini de pas a disposició judicial. De fet, Salellas ja va interposar un habeas corpus perquè considerava que s'havien exhaurit les 72 hores entre l'arrest de Jordi Magentí i el pas a disposició judicial de l'1 de març. Aleshores el jutjat ho va desestimar però la defensa argumenta que la mateixa Audiència de Girona, en el recurs confirmant la presó provisional del sospitós, "acceptava" que es podia haver excedit el temps "en funció del com es computi el termini".

Una tercera queixa gira entorn a la tramitació dels escrits. En aquest sentit, la defensa sosté que el jutjat no ho fa dins d'un termini "raonable" i posa com a exemple el document presenta per la defensa el 19 d'abril demanant la transformació del cas a procediment del tribunal del jurat i la convocatòria de la compareixença fixada per la llei. "La llei preveu que es faci de forma immediata", subratlla la defensa.

Per aquests motius, exposa davant del president de l'Audiència de Girona una queixa per alertar del "funcionament deficient" del jutjat d'instrucció, també en la causa oberta contra Magentí per un delicte contra la salut pública per la plantació de marihuana que suposadament ell i el seu fill tenien al pantà.

"Ens trobem només al principi d'una tramitació que serà complexa i que resulta evident que el jutjat encarregat no està podent resoldre de forma adient", exposa el lletrat.

En data 3 de maig, el president de l'Audiència va emetre un acord per tramitar la queixa i informa a la defensa que ha enviat l'ofici al jutjat instructor perquè informi en relació als motius.

70 dies a presó

Aquest dimecres mateix, la defensa ha adreçat un nou escrit al jutjat que instrueix la causa. En aquest document, exposen que fa 70 dies que Jordi Magentí està a la presó però, des d'aleshores, no s'ha "practicat ni una sola diligència" més.

Salellas recorda que el 19 d'abril, a banda de sol·licitar la transformació del procediment, també va demanar que es requerís als Mossos d'Esquadra perquè entreguin al jutjat (i també a la defensa) tot el material documental que ha estat "base" de la investigació, com ara les imatges de les càmeres properes al lloc dels fets, la informació obtinguda pels senyals de telefonia dels mòbils de les víctimes i la informació de la Direcció General de Trànsit.

"Aquesta petició a dia d'avui no ha estat resolta malgrat la rellevància per l'exercici efectiu del dret de defensa i el dret fonamental a accedir als mitjans de prova", critica la defensa.

L'advocat també sosté que, en relació a la convocatòria de compareixença fixat per la llei del Tribunal del Jurat, el jutjat està "inexplicablement" allargant els sistemes de notificació "prologant indegudament" els terminis processals.

Per això, reclama al jutjat que doni "l'impuls processal pertinent i necessari al present expedient". Salellas critica que 70 dies després de l'ingrés a presó de Magentí, encara no han pogut "exercir ni un sol minut com a defensa" pel "funcionament deficient" del jutjat.