Una exposició a Girona mostra els prodigis de la Draga

Resumeix els 30 anys d'excavacions d'aquest jaciment neolític de Banyoles

El Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles presenten aquest divendres al Monestir de Sant Pere de Galligants a Girona, l’exposició de producció pròpia ‘La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis’.

S’estructura en àmbits que responen a quatre conceptes bàsics: l’emoció (l'impacte que va generar la descoberta del jaciment els anys 90); l'anàlisi (mostra les més de 200 peces), la interpretació (la reconstrucció dels 400 anys d'ocupació del campament) i la imaginació.

La mostra també inclou vuit treballs audiovisuals amb el testimoni dels directors de les primeres excavacions i l'equip d'arqueòlegs. També hi ha la visió d'especialistes que reflexionen de diferents temes com són Ferran Adrià (la cuina i l’alimentació), Martí Boada (la petjada humana sobre el medi ambient), Marc Boada (la innovació tecnològica) i Eulàlia Subirà (els orígens de la comunitat de la Draga a partir de la paleogenètica).

L’experiència expositiva es completa amb un audiovisual de realitat augmentada a través del qual el visitant entra en el poblat de la Draga i en el Neolític i fa una passejada pel jaciment i el seu entorn. Una producció del Departament de Prehistòria de l'UAB i l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC que s'emmarca dins un projecte desenvolupat amb suport del programa RecerCaixa, una iniciativa de l'Obra Social "la Caixa" en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques.

Un jaciment únic

Fa 7.400 anys, va arribar el primer grup de persones que es van instal·lar a la Draga, a tocar de l'Estany de Banyoles. Allà hi viurien uns 400 anys, creant un poblat neolític, el més important de Catalunya. La seva presència i el contacte amb el medi van suposar grans canvis en l'entorn.

La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental. Això ha permès que es trobi en una zona amb humitat permanent, actualment coberta de forma parcial per les aigües de l’estany. Això ha propiciat una extraordinària conservació de les restes orgàniques sobre materials vegetals: des de les restes de les cabanes als estris realitzats en materials vegetals com arcs, falçs, mànecs d’aixes, cordes, recipients de fusta, pals cavadors, cullerots i cistells entre altres.

La inauguració es farà aquest divendres a les set de la tarda amb la presència de l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer; el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, el comissari de la mostra, Antoni Palomo, entre d'altres autoritats.

Paral·lelament a l’exposició, que es podrà visitar fins al 16 de setembre, s'han organitzat diverses activitats per a tots els públics. La mostra es va veure per primer cop a Barcelona fa uns mesos amb una bona acollida de públic.