Javier Oroz, camioner aturat per la neu: ''No entenc perquè ens van fer parar amb tanta previsió''

Els conductors critiquen la mesura preventiva de trànsit

Els conductors dels camions de més de 7,5 tones de pes s'han llevat aquest dimecres sense previsió de quan podran continuar la seva ruta. L'àrea de servei de la Panadella és una de les que concentra més nombre de camions aturats i molts d'ells es queixen de l'aplicació de la mesura preventiva de restricció del trànsit. "Si la mesura s'hagués pres aquesta matinada ho trobaria bé, però fer-la ahir a les quatre de la tarda amb la carretera completament neta no", s'ha queixat un camioner navarrès, Jesús Artola, que creu que "si ahir m'haguessin deixar circular hagués pogut arribar fins a la Jonquera i seguir la meva ruta per França".

De la mateixa opinió és en Jesús Gil, que feia la ruta de Saragossa a Barcelona. Gil ha dit que "entén" que la mesura s'apliqui aquest dimecres davant de la intensa nevada que cau arreu del país, però ha criticat durament que la restricció es comencés a aplicar aquest dimarts a les quatre de la tarda "amb la carretera neta". "Els que anaven cap a casa haguessin pogut arribar i els que ens dirigíem al port de Barcelona a repartir mercaderies també i tot això s'hagués pogut evitar", ha exposat el camioner.

Gil ha dit que el seu camió està preparat per a passar-hi la nit, però ha explicat que n'hi ha d'altres que no. "Alguns camions que estan aturats a la Panadella no tenen calefacció i els conductors no porten mantes, ni menjar, ni roba adequada i han hagut de passar la nit aquí injustament", ha criticat aquest transportista, que ha assegurat que la mesura preventiva ha estat una "gran injustícia".

Un camioner que feia la ruta de Barcelona cap a Bilbao, Javier Oroz, ha criticat durament la mesura preventiva de Trànsit i ha lamentat que l'àrea de servei de la Panadella s'ha convertit en una "ratera" i no sap "com podrem sortir tots els camions del pàrquing".

Fer nit a l'àrea de servei de Torrefarrera

Més d'una cinquantena de transportistes han passat la nit a l'àrea de descans de Torrefarrera (Segrià) després de veure's obligats a aturar-se quan circulaven per l'A-2 en sentit Barcelona arran de la restricció preventiva que es va activar el dimarts a la tarda per la previsió d'intenses nevades. Segons han explicat a l'ACN, la gran majoria dels camioners ha fet nit als respectius vehicles, tot i que també han aprofitat per anar a menjar o beure o fer les seves necessitats en algun dels restaurants o cafeteries de l'àrea de servei, mentre molt pocs han optat per buscar una habitació en un hotel on allotjar-se. Per la seva banda, una patrulla dels Mossos d'Esquadra informava els camioners i impedia que aquests poguessin reprendre la marxa.

Gairebé tots els transportistes que s'esperen a Torrefarrera per reprendre la marxa i amb els quals ha parlat aquest matí l'ACN han manifestat comprensió pel fet que no es permeti la circulació de camions de més de 7,5 tones aquest dimecres per la xarxa viària catalana però han criticat que la restricció es ja posés en marxa el dimarts a les 16 hores. "Avui encara està per no circular però ahir estava tot molt bé i van tancar les carreteres per algun motiu inexistent", ha exposat Juan Ortega. En el mateix sentit s'ha pronunciat el Renato, que considera que "ahir a les 18 hores es podia circular tranquil·lament i podria haver arribat a Barcelona". En canvi, el Manu ha qualificat d'"encertada" la mesura i s'ha mostrat convençut que es va prendre de forma "preventiva" sobretot després del col·lapse que es va produir fa unes setmanes a l'AP-6 "que va ser un desastre".

Un altre transportista, el Daniel, ha advertit del "caos que es produirà quan reobrin el transit" ja que "tots anem a descarregar a Barcelona". "Tots aquests camions que estan parats aquí –a Torrefarrera-, entrar ara tots per amunt a la mateixa hora, imagina't, i a més s'hi sumaran els que vinguin de França i d'altres llocs perquè això és una porta d'entrada a Europa", ha sentenciat.

Altrament, els transportistes han lamentat la manca d'informació que estan rebent per saber quan podran tornar a circular ja que asseguren que en moltes ocasions que intenten trucar al 112 es troben "amb les línies col·lapsades", segons ha explicat Ortega.

"A Europa no passa"

La sortida 225 de la C-25 a Santa Coloma de Farners (Selva) concentra a més d'una dotzena de camioners que es troben aturats per la prohibició de circular per la xarxa viària. De tots aquests vehicles, tres són de bestiar viu. Els sons dels animals omplen aquest lloc apartat. Un d'ells, l'Emilio González, es mostra especialment crític amb la decisió de no deixar-los circular. "Porto mercaderia que pot fer-se malbé i estic parat des de les quatre de la tarda d'aquest dimarts", es lamenta.

González passa l'estona amb el Biehrer Hourita, un camioner que ha de portar roba de manera "urgent" a Lisboa. Els dos camioners havien d'arribar avui al destí previst però estan aturats a Santa Coloma de Farners. "Hi ha camions amb bestiar que fa hores que ni mengen ni beuen", alerta González.

Els dos esperen que es reobri en breu la circulació i coincideixen en que "mai" s'havien trobat en aquesta situació professional. Hourita assegura que no entenen el tall "per tres gotes" ja que a la resta d'Europa això "no passa". "No ha nevat fins aquest matí, hem perdut dotze hores que podríem haver circulat tranquil·lament", considera l'Emilio.