El fiscal demana ara 15 anys i 9 mesos de presó per al principal acusat del crim de Bordils

Les acusacions particulars sol·liciten 48 anys de presó

El fiscal demana ara 15 anys i 9 mesos de presó per al principal acusat del crim al mas Can Pibernat de Bordils (Gironès) del 9 de desembre del 2014. Inicialment, l'acusació pública sol·licitava 15 anys per assassinat però, un cop acabat el judici, ha conclòs acusar-lo també d'un delicte de tinença il·lícita d'armes perquè no tenia registrat un dels fusells (una carrabina).

Manté que l'altre processat no va participar en el crim i es va limitar a encobrir l'assassinat. Les acusacions particulars creuen, en canvi, que els dos acusats són coautors d'un doble assassinat i sol·liciten 48 anys de presó.

Les defenses al·leguen que els processats es van veure sorpresos per dos assaltants armats que els anaven a robar marihuana i que van actuar en legítima defensa i tement per la seva vida. Està previst que aquest dimecres a la tarda entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.

Segons el relat de la fiscalia, els dos acusats vivien plegats. Tant dins la casa com en un cobert hi tenien marihuana (en total 489 plantes), una circumstància que "sabien" les dues víctimes o persones del seu entorn que la nit dels fets van decidir anar a robar la droga o diners guanyats amb el tràfic. El fiscal argumenta que la nit del 9 de desembre del 2014 els dos assaltants van anar a robar armats amb una escopeta retallada.

Cap a les deu de la nit, els lladrucs dels gossos van alertar els acusats que hi podia haver algú a l'exterior. Llavors, segons indica el fiscal, el principal acusat va agafar una escopeta, la va carregar i, juntament amb l'altre processat, va anar fins a la porta d'entrada. "Els dos assaltants els van sorprendre i li van col·locar l'escopeta retallada a la barbeta per intimidar-lo", afegeix el fiscal que recull que, sorprès pels intrusos, al principal li va caure l'arma a terra.

El principal acusat va aconseguir agafar el canó de l'escopeta i va començar a forcejar amb l'assaltant mentre l'altre processat també s'embrancava en una disputa amb l'altre intrús. Durant el forcejament, l'arma es va disparar de forma "accidental" i el tret va impactar al pit del segon intrús, que va aconseguir sortir a l'exterior però va morir uns metres més enllà. El fiscal creu que no hi ha proves que acreditin que l'arma pogués ser dels acusats o que no es va disparar per accident. Per això, no acusa ningú per aquesta mort.

Segons la tesi del fiscal, a continuació el principal acusat va aconseguir que la retallada es disparés una segona vegada al sostre. Amb l'arma descarregada, els dos acusats van poder "reduir" l'assaltant, que va intentar fugir de la casa. Llavors, el principal acusat va recuperar la seva escopeta i, quan l'intrús ja estava a uns deu metres de distància, li va engegar un tret a l'esquena. Ja ferit, el principal acusat se li va apropar, "va apuntar l'arma contra el seu cap i va tornar a disparar a boca de canó, a menys d'un metre de distància", detalla l'acusació pública.

El fiscal assegura que els dos acusats "menteixen" perquè es contradiuen entre ells dos, amb el que han anat declarant al llarg del procediment i, a més, perquè les seves versions no casen amb les proves. "Si ells diuen la veritat, menteixen els forenses, balística i la unitat territorial de policia científica", ha afirmat.

Finalment, la fiscalia manté que els dos homes van decidir col·locar els cadàvers dins una furgoneta amb la intenció de dur-los fins al riu per fer-los desaparèixer però, de camí, el vehicle va embarrancar. Per això, van tornar a la casa i es van començar a desfer de les proves (netejant sang, amagant les armes i ocultant la roba i el calçat que diuen).

Doble assassinat

Les tres acusacions particulars (que representen familiars de les víctimes) encapçalades pels advocats Mònica Tarradellas, Narcís Badosa i Marc Vila sostenen que tots dos van actuar de comú acord i són coautors d'un doble assassinat. Segons els lletrats, els intrusos van anar al mas desarmats perquè pensaven que no hi havia ningú a les nits. Els dos inquilins, però, els van sorprendre i els van matar a trets. A més, assenyalen que tenien un dipòsit d'armes a la casa i no tenien permís per a alguna de les escopetes. Per això, sol·liciten que els condemnin a 48 anys de presó cadascun per dos delictes d'assassinat i dos de tinença il·lícita d'armes.

Les defenses Carles Monguilod i Gabriela Barrios volen que els absolguin perquè sostenen que es van veure sorpresos per intrusos armats i, a més, temien que a fora hi hagués més persones preparades per assaltar l'immoble. Per aquest motiu, al·leguen que van actuar en legítima defensa o aterrits per por insuperable.

Està previst que aquest dimecres a la tarda entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.