L'expolicia assumeix el crim de Caldes però no el recorda

Antonio Alcaraz assegura que va anar a casa del seu germà per intentar "salvar" el seu matrimoni

Antonio Alcaraz s'ha tornat a asseure al banc dels acusats de l'Audiència de Girona aquest dilluns. En aquesta ocasió, i a diferència del primer judici que el Tribunal Suprem va tombar, l'expolicia no només s'ha limitat a reconèixer els fets, sinó que ha respost a totes les preguntes del fiscal i de les dues acusacions particulars.

L'acusat ha contestat amb tot luxe de detalls les preguntes sobre els dies abans del crim, sobre la relació amb la seva dona amb qui estava en procés de separació i, també, amb la seva cunyada, la víctima mortal. No ha explicat, però, com va perpetrar el crim perquè assegura que té "llacunes" i que no ho recorda.

Segons ha detallat, el dia 28 de maig del 2013 es va aixecar molt aviat, cap a les cinc de la matinada. Feia tres dies que la seva dona havia marxat de casa, després de dir-li que volia posar punt final al matrimoni. "Vaig pensar que podia estar a quatre cases diferents, d'amigues o de la meva cunyada", ha explicat. Per això, va optar per resseguir els llocs on creia que la podria trobar. "Volia parlar amb ella cara a cara, per intentar salvar el matrimoni", ha afegit.


El primer lloc on va anar va ser Caldes de Malavella, a casa del seu germà i de la seva cunyada. Hi va arribar poc després de les set el matí i es va estar un hora i mitja palplantat davant l'accés de l'habitatge. Aquell matí duia guants i un buff que li mig tapava la cara perquè, diu, feia fred. A dins el cotxe, hi portava dos ganivets de grans dimensions i una destral. "Ho volia portar a esmolar", ha justificat.

Alcaraz assegura que l'últim record que té d'aquell matí és el de la porta del garatge obrint-se i ell entrant amb el cotxe. A partir d'aquí, diu que el següent que recorda és tenir la seva dona dreta davant seu, tapant-se una ferida del coll amb les dues mans i demanant-li que la portés a un hospital. L'expolicia ha dit que, amb el pas del temps, ha "assumit" que va ser ell qui va matar la seva cunyada i va intentar degollar la dona però que no ho recorda.

L'acusat va conduir a tota velocitat fins a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) mentre, afirma, li preguntava a la seva dona si podria aguantar fins a arribar. Al centre hospitalari, li va dir al vigilant de seguretat: "He estat jo, i crec que he matat una altra persona a Caldes". Alcaraz es va quedar a l'hospital fins que el van detenir i ha asseverat que no recorda que cometés l'atac davant les seves dues nebodes, que aleshores tenien 6 i 10 anys. "Només les vaig veure quan pujava al cotxe per marxar cap a l'hospital", ha afegit.

Antonio Alcaraz ha mantingut una actitud prepotent i desafiant durant tota la declaració, fet que ha obligat la presidenta el tribunal a intervenir en més d'una ocasió perquè se cenyís a les preguntes. A més, algunes de les seves explicacions han aixecat malestar entre familiars de la víctima que li han dit "rata, ets una rata" o "fill de puta, ja t'atraparé".

Culpava la cunyada

El processat ha negat que culpés la seva cunyada de la separació amb la dona, de qui actualment ja està divorciat. "La meva dona és adulta i capaç de prendre les seves decisions", ha afirmat.

Després d'ell ha declarat la dona, que ha donat una versió de la situació totalment diferent. Segons ha detallat, feia temps que pensava acabar amb el matrimoni perquè Alcaraz no li volia deixar espai propi i era una persona "autoritària". De fet, ha concretat que deixava de sortir o d'anar de viatge amb amigues per evitar discussions i mal ambient a casa. La víctima ha concretat que Alcaraz en responsabilitzava la cunyada, que creia que la instigava perquè sortís sense ell.

Després de 28 anys de matrimoni, la dona va decidir deixar-lo definitivament tres dies abans de l'assassinat. El motiu: que l'actitud d'Alcaraz va empitjorar. "Va arribar dissabte a casa, li vaig dir que m'estava preparant per marxar amb la meva cunyada a Barcelona i em va dir 'pels meus collons que avui no surts de casa'", ha relatat la dona. Aleshores, ella va trucar la cunyada per dir-li que no hi aniria perquè l'acusat estava molt nerviós. La cunyada li va proposar avisar els Mossos d'Esquadra, però ella va dir que no. A continuació li va dir si volia que el seu home (germà del processat) anés a la casa. La dona hi va accedir.

L'home va arribar al domicili, acompanyat d'una amiga de la dona que és policia. Plegats, van estar una estona parlant per intentar fer-li entendre a Alcaraz que es volia separar. Finalment, la dona i el seu fill van abandonar el domicili familiar. La víctima es va refugiar a casa de la cunyada.

"Si algú havia de morir aquell dia, era jo"

Durant tres dies, Alcaraz va intentar parlar en diverses ocasions amb la seva dona per intentar recuperar la relació. Fins que finalment es va presentar a casa la cunyada. La dona sí que recorda l'agressió. Segons ha explicat, Alcaraz va entrar a tota velocitat a pàrquing i va baixar del cotxe armat amb un ganivet. De cares, es va trobar amb la seva cunyada.

Segons el relat de la víctima, la cunyada li va dir: "Antonio, ves amb compte que hi ha les nenes". Com a resposta, l'acusat li va dir "tu calla que tens la culpa de tot" i la va apunyalar. La dona va sortir del cotxe, on havia estat fins a aquell moment, i es va apropar a ell per intentar tranquil·litzar-lo. L'home, però, la va agafar per la solapa de la camisa i li va fer dos talls al coll. Malferida, la cunyada el va intentar aturar dient-li "deixa-la", cosa que va fer que l'expolicia s'apropés a ella i la rematés.

La seva dona li va començar a suplicar que la portés a l'hospital. "En l'únic que pensava era en fer-lo sortir d'allà perquè la cosa no anés a pitjor, però jo no pensava que arribés viva a l'hospital", ha afegit. Les nenes van estar tota l'estona cridant i demanant-li al seu oncle que parés i que s'endugués també la seva mare a l'hospital perquè la curessin.

Dins el vehicle camí de l'hospital, la dona assegura que Alcaraz li deia que tot era culpa d'ella. "Veus el que m'has fet fer", li preguntava.

La dona ha declarat que, després del crim, ha necessitat tractament psicològic. "M'he sentit molt culpable perquè si algú havia de morir aquell dia era jo, no ella", ha afirmat. Segons ha concretat, Alcaraz estava "molt enfadat" però era perfectament conscient de què feia. "Sabia qui tenia davant, va reconèixer perfectament la meva cunyada", ha exposat.

Segon judici

Aquesta és la segona vegada que l'Audiència de Girona jutja Antonio Alcaraz després que el Tribunal Suprem tombés la sentència que el gener passat el va condemnar a 21 anys de presó per un pacte entre fiscalia, acusació particular i defensa. El Suprem va estimar el recurs de la defensa (interposat perquè Alcaraz va renegar del pacte i va assegurar que l'havien pressionat) i va resoldre que s'havia de tornar a fer el judici perquè s'havia tractat d'una "conformitat encoberta".

El Suprem li va donar la raó perquè entenia que, amb la conformitat encoberta, s'havia vulnerar la legalitat processal. L'alt tribunal recordava que quan un acusat s'enfronta a més de 6 anys s'ha de fer el judici obligatòriament i no es pot arribar a acords. "En realitat, es va tractar de la simulació d'un judici", concloïa la sentència.

Després de renegar de l'acord de 21 anys de presó, ara Alcaraz es torna a enfrontar a una petició de 43 anys de presó (20 anys per assassinat, 12 per un intent d'assassinat amb agreujant de parentiu i 10 per dos delictes de lesions psíquiques per perpetrar el crim davant les dues nenes menors d'edat). Està previst que el judici s'allargui fins divendres.