Condemnat a 11 anys de presó l'home que va matar el seu germà d'una ganivetada al coll a Figueres

La sentència recull el veredicte del jurat popular

L'Audiència de Girona ha imposat una pena d'11 anys de presó a Manuel Rodríguez, l'home va matar el seu germà assestant-li una ganivetada al coll a Figueres el 26 de març del 2016.

La sentència el condemna com a autor d'un delicte d'homicidi amb les dues agreujants que el jurat popular va declarar provades; la d'abús de superioritat perquè va atacar amb un ganivet de grans dimensions un home que anava desarmat i la de parentiu.

Per contra, el tribunal també li aprecia dues atenuants, la de col·laboració amb la justícia i la de drogoaddicció, perquè el processat era politoxicòman i el dia dels fets havia consumit drogues i alcohol que li afectaven "lleument" les capacitats.

La sentència recorda que el jurat popular no va donar cap credibilitat a la versió de l'acusat, que assegurava que havia apunyalat el seu germà sense voler.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, recull fil per randa el veredicte del jurat popular. Segons van declarar provat, poc després de la una de la matinada del 26 de març del 2016, l'acusat va assestar una ganivetada al coll al seu germà, amb qui havia mantingut una discussió prèvia. La sentència ressalta que el va apunyalar des de dins del pis que compartien al carrer Pere III i aprofitant que la víctima "es trobava enfilada a la finestra des de l'exterior".

El jurat no es va creure la versió de l'acusat, que assegurava que havia estat un accident. "No donen credibilitat, de forma raonable, a la versió que va oferir, dient que va voler entregar-li el ganivet al seu germà perquè li havia demanat i, quan li anava a tirar, se'l va trobar per sorpresa i li va clavar sense intenció de fer-ho", recorda la sentència.

De fet, segons indica la resolució judicial, l'acusat tenia intenció de matar al seu germà. "Pel tipus d'arma empleat, per la zona on li va clavar –al coll- on és de coneixement comú que s'hi troben venes, artèries i altres estructures vitals i per la profunditat de la ferida -12 centímetres-, s'evidencia que va haver d'usar una força important per clavar-li el ganivet, descartant així que li pogués clavar de forma accidental", recull la sentència.

A l'hora d'imposar la pena, la magistrada aplica dues agreujants i dues atenuants. El jurat va concloure que Rodríguez va actuar amb abús de superioritat perquè va atacar amb un ganivet de grans dimensions un home que anava desarmat i, també, que li han d'agreujar la pena pel parentiu, perquè va matar al seu propi germà, amb qui convivia al pis del carrer Pere III de Figueres.

Per contra, el jurat va declarar provat que el processat és politoxicòman i que el consum prolongat de drogues i alcohol li afectaven "lleument" les seves capacitats. El dia dels fets, havia consumit una quinzena de cerveses i entre 3 i 5 grams de cocaïna, a més del tractament habitual amb metadona que rebia. El jurat no va haver de valorar l'atenuant de col·laboració amb la justícia perquè tant el fiscal com la defensa li apreciaven.

En base al veredicte, el fiscal Enrique Barata demana que li imposessin una condemna de 12 anys i 5 mesos de presó. La defensa, encapçalada per l'advocada Isabel Barbero, demana la pena mínima de 5 anys de presó.

Finalment, l'Audiència de Girona l'ha condemnat a 11 anys de presó perquè considera que, tot i que les dues atenuants i les dues agreujants es compensen, no es pot donar el mateix pes al de col·laboració amb la justícia perquè, tot i que Rodríguez va indicar als investigadors on havia deixat l'arma del crim (en un calaix de la cuina) l'haurien trobat igualment durant la inspecció del pis. Rodríguez no haurà de pagar cap indemnització perquè els seus altres germans han renunciat.