Comença el judici contra l'home que va matar el seu germà d'una punyalada al coll a Figueres

El fiscal demana que el condemnin a 14 anys de presó

L'acusat de matar el seu germà d'una ganivetada al coll a Figueres el 26 de març del 2016 s'ha assegut aquest dilluns al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. Un jurat popular és l'encarregat de decidir si Manuel Rodríguez és culpable del delicte d'homicidi del que l'acusa el fiscal.

El jurat popular, format per set homes i dues dones, jutja des d'aquest dilluns Manuel Rodríguez, acusat de matar d'una ganivetada el seu germà. Després de la tria dels membres del jurat, el judici ha començat amb els al·legats del fiscal i l'advocada de la defensa. Està previst que a la tarda declarin agents dels Mossos d'Esquadra i testimonis. Segons el guió, dimarts a la tarda serà el torn del processat.

El fiscal del cas, Enrique Barata, sosté que cap a la una de la matinada de 26 de març del 2016, l'acusat i el seu germà van començar a discutir al carrer Pere III de Figueres, just davant d'on vivien plegats. Aleshores, Manuel Rodríguez va entrar al domicili i, mentre continuava "cridant i discutint virulentament" amb la víctima a través de la finestra, va anar a la cuina i va agafar un ganivet que "li atorgava una superioritat sobre el seu germà, que estava desarmat".

Amb el ganivet a la mà, va tornar a la finestra per continuar la disputa amb el germà, que continuava fora de casa. "En un moment determinat, la víctima exaltada pels crits i la discussió, va saltar des del carrer i va pujar a la finestra on estava situat l'acusat", relata el fiscal. La reacció de l'acusat va ser assestar-li una ganivetada al coll. Com a conseqüència de l'estocada, la víctima es va desplomar a terra d'esquenes i va morir pocs minuts després dessagnat.

L'acusat, continua descrivint el fiscal, va entrar de nou al domicili familiar i va guardar el ganivet tacat de sang a un calaix. Després, va sortir al carrer i va trucar al telèfon d'emergències 112 "conscient de la gravetat del crim comès". Quan els Mossos d'Esquadra van arribar al lloc, va autoritzar que entressin a l'habitatge i els hi va entregar l'arma del crim.

El fiscal acusa Manuel Rodríguez d'un delicte d'homicidi amb les agreujants d'abús de superioritat i de parentiu i l'atenuant de col·laboració amb la justícia. Demana que el condemnin a 14 anys de presó i que indemnitzi els seus altres tres germans amb un total de 45.000 euros.

Va ser sense voler

La defensa, encapçalada per l'advocada Isabel Barbero, al·lega que va ser un accident. Segons ha exposat davant el tribunal popular, aquella nit els dos germans havien estat prenent unes cerveses a un bar proper a casa seva "amb total normalitat". Per això, assegura que no hi va haver cap discussió entre acusat i víctima.

Segons la versió de la defensa, l'acusat va començar a barallar-se amb una persona d'origen magrebí que li reclamava uns diners. "Per protegir el seu germà, la víctima li va ordenar que entrés a casa mentre ell continuava la discussió al carrer", exposa.

Llavors, "ofuscat per l'altercat" i seguint ordres de la víctima que li va demanar "alguna cosa per defensar-se", corre cap a la cuina i agafa el ganivet. "Quan torna per donar-li a través de la finestra, sobtadament la víctima s'enfila i, accidentalment, li clava", afirma la defensa que afegeix que, immediatament, l'acusat va sortir al carrer per socórrer el seu germà mentre "crida, plora i demana ajuda".

"No volia matar el seu germà, la mort es produeix de forma accidental", resol la defensa. A més, detalla que els dos germans eren extoxicòmans. La víctima treballava i s'havia recuperat mentre, segons la seva advocada, "protegia l'acusat en el seu procés de rehabilitació". Per això, demana que l'absolguin.