'Em vaig trobar al meu germà de cara i el vaig apunyalar sense voler'

L'acusat del crim a Figueres diu que tot fou "un accident"

L'acusat ha declarat aquest dimarts a la tarda. Durant 25 minuts ha respost a les preguntes del fiscal i de la seva advocada. Manuel Rodríguez atribueix la mort del seu germà a un "accident". El processat, que s'enfronta a 14 anys de presó per homicidi, assegura que no tenia intenció d'enfonsar el ganivet al coll de la víctima.

Rodríguez ha negat que aquella matinada discutís amb el seu germà. "Menteixen", ha respost al fiscal quan li ha preguntat com s'explica que alguns testimonis presencials assegurin que els van veure cridant-se i insultar-se en ple carrer.

Segons el relat de l'acusat, aquell nit ell i el seu germà van anar a prendre cerveses a un bar proper a casa seva. "Vam sortir abraçats cap a casa", ha dit. A fora, però, diu que un home d'origen magrebí se li va "tirar a sobre". El seu germà va intervenir i els va separar, cosa que va fer que l'altre home marxés corrent.

Aleshores, el germà el va fer entrar al pis on vivien plegats, al carrer Pere III de Figueres. L'acusat nega que primer entressin junts al replà i que un amenacés a l'altre dient-li "Et juro que com entris t'apunyalo". La víctima es va quedar a l'exterior mentre l'acusat anava fins a la seva habitació per obrir la finestra, que donava a fora.

Segons Rodríguez, el seu germà li va demanar un ganivet. "Vaig pensar que el marroquí havia tornat i que el volia per defensar-se", ha detallat. Per això, sempre segons la seva versió, va córrer cap a la cuina "com vaig poder perquè estava marejat" i va agafar un ganivet de grans dimensions d'un calaix. Llavors, va tornar rabent cap a la finestra. "No sé què va passar, no el vaig veure i me'l vaig trobar a sobre", ha declarat.

La finestra estava a una alçada de 2,85 metres del carrer. L'acusat assegura que ell es volia abocar per l'ampit per "llançar-li al ganivet" al seu germà just en el moment en què la víctima aconseguia enfilar-se per la paret. "No vaig poder fer res", ha afegit.

Primer, diu que no es va adonar de la gravetat de la ferida i pensava que només l'havia "fregat" amb el ganivet. "No era conscient que li havia clavat", ha relatat. Quan va sortir corrent cap al carrer, després de deixar l'arma al calaix de la cuina d'on l'havia tret, es va adonar de la ganivetada profunda i va trucar al 112. "El meu germà, el meu germà, me l'han matat", va dir a la trucada al telèfon d'emergències.

Segons ha relatat, d'entrada va pensar que l'estocada mortal li devia haver fet el marroquí. "Em vaig pensar que havia estat ell perquè jo al meu germà mai li hauria fet mal", ha exposat. Assegura que el seu germà i ell tenien una relació molt bona perquè s'havien criat junts i es tenien molta estima. "Jo em recolzava en ell i ell en mi", afirma i ressalta que els dos havien estat politoxicòmans i s'havien ajudat mútuament a suportar les addiccions. "Ara estic sol", ha lamentat.

L'acusat assegura que no va dir als Mossos d'Esquadra ni al jutge instructor que havia estat ell perquè "ningú va preguntar res". A més, ha afirmat que els agents el van llançar a terra i li van trencar dues dents i nega la versió dels agents, que era ell mateix qui s'autolesionava donant cops de cap.

Ganivetada amb força

Aquest dimarts a la tarda també han declarat els forenses que van fer l'autòpsia a la víctima. Les conclusions de l'informe assenyalen que la víctima va rebre una sola ganivetada amb força que li va seccionar la jugular i la caròtida. A preguntes de la defensa, els forenses han descartat que una ganivetada accidental pugui produir aquests danys perquè cal una estocada "amb una força important".

Els forenses també han indicat que, com a conseqüència del consum prolongat de tòxics i de les malalties que pateix l'acusat, és possible que tingui les capacitats volitives afectades i que això li provoqui problemes de control dels impulsos.

El fiscal manté la petició de 14 anys de presó per un homicidi amb les agreujants d'abús de superioritat i parentiu i l'atenuant de col·laboració amb la justícia. Ha retirat les indemnitzacions per als germans d'acusat i víctima perquè han renunciat.

La defensa considera que va ser un accident i que, com que no hi ha homicidi, l'han d'absoldre. Com a alternativa, inclou diversos eximents i atenuants relacionats amb la seva toxicomania perquè prenia metadona, cocaïna, marihuana, haixix, alcohol i antidepressius. També inclou una atenuant per col·laborar amb la investigació.

Dimecres al matí entregaran l'objecte del veredicte als membres del jurat, que es retiraran a deliberar.