L'alcalde de Llançà destitueix els dos regidors del PSC que preveu pactaran amb CiU per fer-lo fora

Guillem Cusí se sotmetrà a una qüestió de confiança

L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí (ERC), ha expulsat els dos regidors socialistes –Sílvia Barris i Francesc Guisset- que fins ara formaven part del govern juntament amb Alternativa per Llançà (APL).

Guillem Cusí ho ha anunciat aquest dimarts després que ahir no es poguessin aprovar els pressupostos per l'any vinent per falta de suports. Els socialistes es van abstenir i ERC només va poder sumar el vot favorable de l'altre soci de govern, APL.

CiU, que és el grup majoritari i l'únic a l'oposició, hi va votar en contra. L'alcalde ha anunciat que aquest dijous se sotmetrà a una qüestió de confiança, tot i que preveu que no la superarà.

També ha explicat que augura que CiU tirarà endavant una moció de censura per fer-lo fora de l'alcaldia amb el suport del PSC. Cusí ha acusat el fins ara regidor d'Hisenda, Francesc Guisset, d'haver-lo "enganyat" i d'haver impedit que es fes una auditoria de comptes.

Ampliació:

L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, ha comparegut aquest dimarts per anunciar l'expulsió dels dos regidors socialistes que fins ara formaven part de l'equip de govern i que des d'avui mateix perden les seves responsabilitats. Es tracta de Sílvia Barris, fins ara regidora de Benestar i Família, i Francesc Guisset, que estava al capdavant d'Hisenda i Urbanisme. També ha exposat els motius pels quals se sotmetrà a una qüestió de confiança vinculada als pressupost per aquest dijous en un ple extraordinari que es farà a les deu del matí. Cusí, que ja preveu que no la superarà, ha dit que l'assumirà perquè és un exercici de "responsabilitat" que vol "posar llum i interrompre la nocturnitat amb la que s'ha estat perpetrant un pacte per substituir l'actual equip de govern".

L'abstenció del grup socialista en la votació del pressupost del 2017 en el ple d'ahir ha estat la "gota que ha fet vessar el got". Cusí ha admès que en els últims mesos no han treballat "a gust" amb els socialistes per les informacions que apareixien als mitjans sobre un possible pacte entre CiU i el PSC per fer-lo fora de l'alcaldia. En aquest sentit, ha assenyalat que el fet de no donar suport als comptes ha estat una "excusa més" per "desvincular-se definitivament" del pacte de govern signat per aquesta legislatura. I ha fet el símil d'una parella que es vol separar i que "busca qualsevol excusa per trencar i anar-se'n amb l'amant".

Cusí ha estat molt crític amb el fins ara regidor d'Hisenda, Francesc Guisset, a qui ha acusat d'haver-los "enganyat" per negar els contactes amb CiU i per no haver fet la seva feina a la regidoria. A tall d'exemple, ha explicat que el regidor no ha participat activament en la redacció del pressupost i que ha posat "traves" per evitar que es tirés endavant l'auditoria de comptes que les tres forces que formaven part de l'acord de govern havien previst arran d'unes "presumptes anomalies" que han detectat a nivell municipal.

Una moció de censura impulsada des de CiU

L'alcalde de Llançà també ha dedicat unes paraules al cap de l'oposició, Pere Vila, tot dient que ha adoptat un "protagonisme voluntari" des de l'inici de la legislatura i fins a l'actualitat. "Ell i el seu grup (CiU) han practicat una oposició essencialment orientada a la desqualificació i a la projecció d'argumentaris desfonamentats, amb una única finalitat difamatòria contra els membres de l'equip de govern i, especialment, contra el seu alcalde".

Per altra banda, ha recordat que el mateix Vila ja va dir en el ple d'ahir que tenen la intenció de liderar una moció de censura i que per això des d'ERC "ho donen per fet". Perquè tiri endavant, però, caldrà el suport del PSC. En les passades eleccions municipals, la formació que lidera l'exalcalde de CiU, Pere Vila, va ser la més votada amb cinc regidors. Un pacte a tres de la resta de grups va impedir que l'actual president de la Diputació de Girona pogués continuar al càrrec perquè van aconseguir la majoria absoluta. ERC té 3 regidors, el PSC 2 i APL, 1.

L'estiu passat, Vila va posar sobre la taula un possible pacte amb el PSC per intentar apartar Cusí de l'alcaldia però fins ara no ha arribat a bon port. Així doncs, l'escenari de la qüestió de confiança pot donar ales a un possible acord entre les dues formacions per governar junts en els tres anys que queden de legislatura.

Guisset acusa ERC d'actuar de forma "unilateral"

L'exregidor d'Hisenda, Francesc Guisset, ha explicat en declaracions a l'ACN que van decidir abstenir-se als pressupostos per un gest de "coherència" i que veu molt difícil que la formació pugui donar suport a la qüestió de confiança quan l'interlocutor ha trencat el pacte de forma "freda, cruel i clara" alhora que ha admès discrepàncies durant el temps que han estat socis de govern. En aquest sentit, ha acusat l'alcalde i al seu grup d'actuar de forma "unilateral" malgrat haver-los demanat més temps per negociar uns pressupostos que consideraven que no tenien prou consens. També ha dit que durant aquest temps s'ha sentit "menystingut" i que poc a poc se l'ha anat "arraconant" a l'hora de treballar en els comptes de l'any vinent.

Guisset ha defensat la seva feina i compromís amb les tasques de regidor i ha lamentat que hagi estat precisament l'endemà que no s'aprovessin els pressupostos que l'alcalde hagi expressat el seu descontentament. També ha assegurat que la tramitació de l'auditoria de comptes està seguint el seu curs i que està convençut que es farà.

Preguntat per les negociacions amb CiU, Guisset ha negat que s'hagi arribat a un pacte i ha dit que les trobades que ha tingut amb Vila s'han fet a nivell de subvencions com a president de la Diputació. Ara bé, sí que ha admès que arran de la no aprovació dels pressupostos, s'han emplaçat a estudiar un possible acord de govern, sempre i quan hi hagi garanties de ser "estable i sòlid" per al municipi.