L’església de Santa Cecília de Molló vol recuperar el repic de campanes

El consistori i la parròquia han recollit uns 2.000 euros dels prop de 6.000 que fan falta

L’Ajuntament de Molló (Ripollès) i la parròquia de Santa Cecília han posat en marxa des de fa unes setmanes una campanya per recollir els diners que els fan falta per poder recuperar el repic de les campanes de l’església. Fa uns cinc anys, les tres campanes van deixar de tocar les hores i des de fa un temps que tampoc sonen per anunciar bateigs, defuncions o festes majors perquè el mecanisme s’ha rovellat. El cost per renovar bona part de la maquinària per posar-les en marxa de nou és de prop de 6.000 euros, una despesa que ni el consistori ni la parròquia poden assumir. La campanya de donacions finalitza el pròxim 30 de setembre i de moment s’han recaptat més de 1.800 euros.

L’alcalde subratlla el suport que estan rebent de veïns i també de propietaris de segones residències que consideren que és un “patrimoni que cal recuperar”. Els interessats en participar en aquesta campanya poden fer les donacions en un número de compte corrent on el titular és el consistori. L’Ajuntament va actualitzant els números de la campanya setmana a setmana. A falta de quinze dies perquè acabi, ja s’han recollit més de 1.800 euros però encara estan lluny d’arribar als 5.934 euros que necessiten per afrontar l’obra.

L’alcalde del municipi, Josep Coma, ha explicat la importància de poder renovar el sistema que ha de permetre recuperar el repic de les campanes. “La gent ens diu que enyoren les campanes perquè els fan companyia”, detalla Coma. Mentre que a alguns pobles el so de les campanes ha estat motiu de polèmica, com va passar fa uns mesos a Girona, a Molló fins i tot hi ha propietaris de segones residències que col·laboren activament en aquesta campanya per recuperar “un patrimoni que és del poble”, afegeix l’alcalde. Aquest municipi del Ripollès té uns 340 habitants empadronats.

Substituir el mecanisme perquè funcioni telemàticament

Concretament, el que es vol fer és substituir bona part de la maquinària que ha quedat malmesa pel pas del temps i incorporar un sistema telemàtic de manera que el rector –que també porta la parròquia de Camprodon- pugui activar les campanes a través del mòbil i sense necessitat d’anar fins al campanar.

L’alcalde explica que des dels anys 90 es va implantar un sistema automatitzat del toc de campanes però que l’anterior rector el va deixar d’utilitzar en els últims anys perquè la instal·lació havia quedat malmesa en alguna ocasió per culpa d'algun llamp. Per evitar-ho, es va decidir desconnectar-ho i deixar de fer els tocs horaris de manera que fins fa uns cinc anys només es feien sonar per anunciar misses, defuncions, bateigs o la festa major. Des de fa un temps, però, que les campanes no poden ni tocar això perquè el sistema ha quedar rovellat.

Un cop s’hagi pogut fer la reparació, les campanes de l’església de Santa Cecília tornaran a fer els tocs horaris – de les 8 del matí a les 10 del vespre- i podran indicar la celebració d'un acte religiós o fins i tot per avisar a la població en casos d’emergència. “No deixem perdre el so de les campanes, ja que és un patrimoni històric i cultural que identifica el nostre poble”, es diu en el web de l’ajuntament on es detalla la campanya de recaptació de fons.

El pròxim diumenge 17 de setembre, tal com ja es va fer el 27 d’agost, es fan visites al campanar per contemplar les campanes de prop i gaudir de les vistes. L'entrada val un mínim de 20 euros per recollir fons per la campanya.