L'equip de govern de Pals denuncia que el Síndic vulnera la presumpció d’innocència

Asseguren que està escampant “acusacions no demostrades”

Mitjançant un comunicat, el consistori de Pals ha donat a conèixer que ha enviat una carta amb una queixa formal al Síndic de Greuges. En el document afirmen que s’adrecen a la institució per expressar el “desconcert i enuig” davant la gestió la institució està fent sobre els plans urbanístics de Rodors i Roca Blanca. “En nom de tot l’equip de govern de Pals li fem saber que ens sentim indefensos i prejutjats davant una forma d’actuar que considerem parcial, injusta i arbitrària”, asseguren. En aquest sentit assenyalen que “no és de rebut” que una institució (el Síndic de Greuges) que hauria de representar el “bastió de la neutralitat, l’objectivitat i el rigor escampi acusacions no demostrades”.

Segons expliquen en l’escrit, l’equip de govern de Pals assegura que l’obligació del Síndic és “investigar, escoltar totes les fonts d’informació existents i emetre veredictes rigorosos” basats en una valoració freda i imparcial de les dades objectives existents. En aquest sentit, li recorden que la pròpia llei que regula el funcionament de la institució estableix en l’article 30.1 la necessitat que les actuacions en el curs d’una investigació es portin a terme “amb reserva i discreció màximes”. “Creuen vostès que el fet de bolcar a les xarxes acusacions no demostrades s'adeqüa a la discreció i reserva que demana la Llei?!”, qüestionen en l’escrit que han fet arribar als mitjans de comunicació.

Al mateix temps, denuncien que les acusacions que es desprenen del comunicat del Síndic són “molt perjudicials” ja que s’acusa el consistori d’accions o omissions “d’extrema gravetat” i que a més, s’han fet sense demanar la informació completa a l’ajuntament.

Des de l’equip de govern de Pals asseguren que tot i que el Síndic, en la seva pàgina web i comunicat afirma haver requerit al consistori la informació relativa a aquests projectes urbanístics, en realitat no ha estat així. “No han entrat la petició fins aquest matí del 29 de juliol a tres quarts de dotze, 24 hores després de bolcar a les xarxes el comunicat en què formulaven les seves acusacions infundades”, asseguren. A més ressalten el següent missatge: “Si no fossin vostès una institució que vetlla per la bona praxis i la pulcritud de les administracions pensaríem que han actuat guiats per traïdoria”.

Per tot això, “conviden” el Síndic de Greuges a fer un aclariment públic i oficial. “Retractin-se, si us plau, i mirin d’arreglar l’error de judici que han comès”, recomanen des de l’equip municipal. Alhora, els demanen que per tal “d’avaluar el cas que suposadament investiguen”, estudiïn amb deteniment tota la informació. “I quan esclareixin que l’Ajuntament no ha comès cap irregularitat, es donin la mateixa pressa a comunicar-ho als mitjans amb què han escampat les acusacions”, reclamen des de l’equip de govern de Pals.

Per últim, des del consistori posen especial atenció en subratllar que la manera d’actuar del Síndic, difonent el comunicat de la investigació d'aquests projectes, fa “mal a tot un poble” i ha “tacat” el nom del municipi. “No podran reparar el mal que han fet a l’honor i prestigi d’un poble, però potser ens sentirem tots plegats una mica menys ofesos”, conclouen.

Investigació del Síndic

L’escrit de l’equip de govern de Pals arriba després que el Síndic de Greuges de Catalunya donés a conèixer aquest passat dijous que investigava si l’Ajuntament de Pals havia comès irregularitats amb els projectes urbanístics a al zona de la platja, més coneguts com els sectors Rodors i Roca Blanca on està previst construir-hi desenes d’habitatges. Arran de les queixes rebudes per la tala de pins, Rafael Ribó va demanar – tal i com es desprèn del comunicat emès- que l’ajuntament li enviés tota la informació precisa sobre el punt en què es troba el nou Pla General. En aquest sentit, el Síndic qüestionava que s’haguessin autoritzat tales quan la tramitació de les llicències urbanístiques, teòricament, està suspesa perquè el nou pla encara no té vistiplau definitiu. Precisament les obres i els projectes en aquest entorn van generar una nova picabaralla política entre els grups del ple. L'equip de govern defensa la legalitat del procés, però l'oposició li critica que els projectes tirin endavant sense el vistiplau previ d'Urbanisme.

Els plans urbanístics a la zona de la platja també han topat des del primer moment amb l'oposició frontal de grups de veïns i entitats ecologistes. La plataforma Salvem la Platja de Pals fa temps que critica que es vulguin permetre fins a 2.000 nous habitatges en aquest indret. El consistori, per la seva banda, va dir el passa mes d'abril que entre els dos sectors s'hi farien 479 habitatges (273 en un i 206 a l'altre).