Els pescadors de Roses i l’Escala recol·lecten més de 116.000 ous pel Projecte Sèpia

Es retornen al mar col·locats en unes gàbies experimentals reciclables que funcionen com si fossin incubadores

Aquest dijous, el Projecte Sèpia ha fet un pas més pel que fa a la fase principal d’aquesta iniciativa que té per objectiu potenciar la població d’aquests cefalòpodes a la costa gironina. Es tracta de la vessant més pionera i que ha despertat més interès entre els científics europeus. En concret, els experts han calat uns 10.000 ous de sèpia en incubadores - unes gàbies fetes amb materials reciclables- a l’Escala. N’havien reunit 20.000 però finalment només n’ha cabut la meitat. Fins fa dos mesos, els pescadors quan recollien les seves xarxes es trobaven amb una munió d’ous enganxats. Els treballadors els extreien i els retornaven a mar pensant que així podrien sobreviure però en realitat els ous es fracturen, s’erosionen i només serveixen com aliment pels peixos.

Antigament, tant els calamars com les sèpies, posaven els seus ous a les branques que els rius arrossegaven i que anaven a parar al mar. Tal i com expliquen des del Projecte Sèpia, amb la reducció del cabal dels rius, els corrents fluvials ja no porten aquestes restes vegetals i la població d’aquestes espècies s’ha anat reduint, també a causa d’altres factors i efectes derivats del canvi climàtic. “Hem aconseguit sensibilitzar els pescadors, fins ara veia els ous com un treball laboriós que havia de fer per netejar les xarxes però ara els veuen com una possibilitat per millorar el futur del seu sector”, ha comentat un dels creadors del Projecte Sèpia, Isaac Moya.

En concret, Moya ha detallat que des del passat 20 de març han aconseguit recopilar un total de 116.200 ous de calmar i sèpia a L’Escala i a Roses, els dos indrets on es porta a terme el projecte. Tots ells s’han anat destriant, hidratant i cuidant fins que s’han retornat al mar, aquest cop col·locats en unes gàbies experimentals construïdes amb polietilè d’alta densitat (un material 100% reciclable) que funcionen com unes incubadores segures i que s’han instal·lat als extrems dels caps creats amb branques que van col·locar ara fa unes setmanes. A L’Escala s’han col·locat uns 60.000 ous de calamar i 10.000 de sèpia i a Roses s’estan incubant 38.000 ous de calmar i 8.200 més de sèpia. “De cara en un futur tenim clar que hem de incrementar la capacitat i el sistema per poder recuperar més ous, ara hem volgut reduir les xifres perquè és una prova pilot”, ha assenyalat Moya.

Fins ara, cada quinze dies han fet immersions i han anat controlat com estaven els caps amb les branques de llentiscle, pi i galzeran que van instal·lar al bell mig del mar en aquestes dues poblacions. “Vora del 80 o del 90 per cent dels ous, tant de sèpia com de calamar, que hi ha als dos indrets han eclosionat”, ha comentat l’impulsor. Unes bones xifres que els impulsen a continuar. També han estat vigilant els ous de calamar de la incubadora de l’Escala, que es va llançar al mar ara fa uns vuit dies. “Calculem que a mitjans de juny ja hauran nascuts tots els ous i podrem reomplir-la amb els 20.000 més que s’han recollit”, assenyalen des del Projecte Sèpia.

Concretament, pel que fa a les sèpies, s’ha hagut de posposar la instal·lació de les incubadores dedicades a aquesta espècia perquè calia millorar-les. Des del Projecte Sèpia destaquen la importància dels col·laboradors d’aquest programa: la Confraria de pescadors de l’Escala, l’Hostal Spa Empuries, Orca Diving, el Club Nàutic de l’Escala, Quercus sapiens, Rycsa de Tònic, l’Ajuntament de l’Escala i l’ICM-CSIC, entre d’altres. “Està essent crucial per poder recuperar els cefalòpodes de les nostres aigües”, afirmen.