ERC reclama liderar un govern alternatiu a Castelló d’Empúries

Els republicans ja han mantingut contactes amb totes les forces de l’oposició

ERC vol liderar un govern alternatiu a Castelló d’Empúries després que l’actual executiu, encapçalat per CiU, s’hagi quedat en minoria arran de l’expulsió dels dos regidors del PP. El líder republicà al consistori, Salvi Güell, creu que els resultats de les eleccions municipals avalen les seves intencions i ha avisat que la situació actual no es pot “eternitzar”.

Fins al moment, Esquerra ha mantingut contactes amb edils de totes les forces de l’oposició (Entesa, PSC i el PP) per sondejar opcions, inclosa la presentació d'una moció de censura, que necessitaria el suport de nou regidors. La formació independentista no descarta forçar una moció de confiança o la dimissió de l’alcaldessa, a qui retreuen “manca de lideratge”.

Tampoc neguen la possibilitat de governar en minoria, tot i que admeten que seria complicat. Amb tot, Güell ha instat els partits que integren l’equip de govern a parlar-ne per poder desencallar la situació.

Ampliació:

La crisi del govern municipal ha arribat a un punt “sense retorn” que requereix de “mesures extraordinàries”, en paraules del portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, durant la seva primera roda de premsa després que l’executiu encapçalat per CiU expulsés els dos regidors del PP per “pèrdua de confiança”. “Estem disposats a emprendre accions extraordinàries que només passen perquè ERC estigui al capdavant del govern. Creiem que ens mereixem l’alcaldia”, ha emfatitzat Güell, que ha recordat que la seva va ser la llista més votada als comicis del passat 24 de maig.

Malgrat que l’alcaldessa del municipi, Assumpció Brossa, va manifestar la seva intenció de seguir governant en minoria, amb els regidors de Plataforma Cívica i UDEM, els republicans veuen indispensable la formació d’un govern alternatiu “en un temps prudencial” que no aniria més enllà d’un mes. “Estem disposats a tot. Ho farem amb tranquil·litat, sense alterar el dia a dia normal, però això no es pot eternitzar”, ha refermat Güell.

Opcions a la vista

Esquerra té ara obertes “múltiples opcions”. Una, presentar una moció de censura, per a la qual necessita majoria absoluta, és a dir, el suport de, com a mínim, nou regidors. Per això, ja han iniciat els contactes amb les forces de l’oposició, inclosos els edils populars. Actualment, ERC compta amb sis regidors, Entesa en té un, i Progrés Municipal-PSC, un altre.

Si l’estratègia no fructifica, els republicans avisen que estan disposats a forçar una moció de censura, que hauria de presentar l’alcaldessa, o bé aconseguir que ella acabi dimitint. Brossa anava de número dos a la llista de CiU, encapçalada per Xavier Sanllehí, que va renunciar després de conèixer els resultats electorals del 24-M. El líder municipal d’ERC ha admès que la marxa de Sanllehí facilita les converses amb CiU. De fet, ja es va intentar un govern conjunt entre republicans i la federació nacionalista, tot i que va acabar fracassant. Güell no ha descartat l’opció de reprendre aquesta via. “Si les forces del govern ens truquen, en parlarem”, ha apuntat.

“Manca de lideratge”

Així mateix, Esquerra ha lamentat que la crisi de govern estigui repercutit "negativament" en alguns projectes municipals, com el del Passeig Marítim –no s’han obert tots els espais gastronòmics oferts pel consistori, ha lamentat-, el Patronat de Turisme –no s’ha tirat endavant per “falta de diàleg”- o els pisos buits propietat d’entitats financeres que encara no han estat destinats a lloguer social.

Tot plegat es deu, segons els republicans, a un “fracàs” anunciat. “És el que passa, tard o d’hora, quan es fa un pacte de perdedors”, ha reblat Güell, tot acusant l’alcaldessa de “manca de lideratge”. A més, ha considerat “incongruent” que CiU aposti ara per un govern en minoria quan va deslegitimar-lo fa uns mesos, en el marc de les negociacions postelectorals.