CiU i ERC no governaran plegats a la Diputació de Girona

Pere Vila deixa la porta oberta a pactar més endavant

CiU i ERC no formaran govern a la Diputació de Girona. Tot i que durant els darrers mesos l'acord es donava pràcticament per fet, el president de la Diputació i de CDC a Girona, Pere Vila, ha assegurat "ha deixat de ser una prioritat" per a l'equip de govern i, per ara, decideixen ajornar-ho.

Vila deixa la porta oberta a pactar més endavant però reconeix que la crisi oberta a l'Ajuntament de Girona ha enverinat les negociacions i prefereixen "deixar passar un temps".

El president d'ERC a Girona, David Mascort, lamenta que "Convergència prefereixi formar govern amb Unió en comptes de fer-ho amb Esquerra" i pensa que CDC ha fet servir l'afer de Girona com a excusa per fer marxa enrere a la Diputació. "Nosaltres pensàvem que l'acord era imminent però ja veiem que no", ha criticat.

Ampliació:

El president de la Diputació de Girona assegurava a mitjans del mes de gener que l'acord per formar govern amb ERC i Independents de la Selva (IdS) era pràcticament imminent i només faltava tancar alguns serrells. Ara, però, CiU ha decidit parar les negociacions i ajornar l'entrada d'ERC al govern. "De moment no, i dic de moment perquè mai se sap què passarà en un futur, però encara estem paint tot el que va passar a Girona i ha deixat d'estar a la nostra agenda de prioritats", ha afirmat Pere Vila en declaracions a l'ACN.

Pere Vila manté la porta oberta i assegura que la relació amb el president d'ERC a Girona, David Mascort, és fluïda però que la crisi a l'Ajuntament de Girona ha enverinat la possibilitat d'acord. "El relleu a l'Ajuntament de Girona va ser un moment molt tens entre les direccions i això ha fet que la situació ara no sigui tan favorable com era abans que passés tot això", ha reconegut Vila que, diu, això no descarta que "en un futur" puguin reprendre les negociacions.

"Vam fer un oferiment a tothom perquè vèiem bé poder fer un pacte ampli amb tots els grups sobiranistes, però sempre hem dit que nosaltres no necessitem tenir cap suport perquè ja tenim la majori suficient per governar", ha recordat el president de la Diputació.

La CUP va rebutjar l'oferiment des d'un bon principi però ERC i IdS ho van veure amb bons ulls. "Deixem passar temps i ja veurem després què passa", diu Vila, i conclou assegurant que "això no vol dir que en futur no se'n pugui parlar però de moment no estem pensant en reunir-nos a curt termini".

"Pensàvem que era imminent"

La decisió de CiU ha caigut com un gerro d'aigua freda a la direcció d'ERC. El president del partit a Girona, David Mascort, ha explicat que l'últim contacte que va tenir amb Vila va ser dissabte i li va manifestar aquesta intenció de deixar passar un temps. "Sempre han parlat amb nosaltres molt forçats per la situació nacional i amb poques ganes d'entesa per part de la direcció de Girona", ha assegurat Mascort.

Per això, el líder d'ERC a Girona creu que CiU ha fet servir la crisi a la ciutat de Girona "com a excusa". "Han vist l'oportunitat d'ajornar, com diuen ells, la possibilitats de governar conjuntament i han fet servir d'excusa que no ens haguem entès a alguns municipis com ara Girona", ha opinat el president d'ERC.

David Mascort lamenta que CDC prefereixi continuar governant amb UDC en comptes d'apostar per una aliança clarament independentista amb ERC. "Sap greu perquè l'acord era imminent però es veien forçats per la situació del país i no per la seva voluntat, està clar que ells preferien no fer-ho i han trobat l'excusa perfecta", reitera. Mascort assegura que continuaran exigint des de l'oposició que la Diputació de Girona sigui "la pota que necessita el govern del país per treballar per al procés".