El govern de CiU i PSC de Figueres signa una acord d’estabilitat amb Compromís d'Esquerres

El pacte permetrà aprovar els pressupostos municipals

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU), el primer tinent d’alcalde, Pere Casellas (PSC-CP) i en Xavier Monfort (CExF) han signat un pacte per assegurar l’estabilitat del govern municipal de la capital de l’Alt Empordà fins al 2019. CiU i PSC-CP, les dues formacions que integren l’equip de govern municipal, han tancat l’acord amb Compromís d’Esquerres per Figueres aquest divendres i la formació d’esquerres s’ha compromès a aprovar els pressupostos i donar el seu vistiplau a les decisions que es prenguin en relació amb les ordenances fiscals. D’altra banda, també es donarà més veu a la ciutadania perquè pugui dir la seva en decisions que afectin la ciutat.

Els tres grups ja han previst crear una comissió de seguiment per vetllar pel compliment de l'acord. Aquesta entesa estratègica no implicarà la incorporació de Monfort ni cap altre membre del grup polític de CExF a l’equip de govern municipal. El compromís s’ha fet públic aquest divendres i permetrà l’aprovació dels pressupostos i l’adopció d’acords relacionats amb les ordenances fiscals de la vila, entre d’altres qüestions. Tal i com ha acceptat Compromís d’Esquerres per Figueres, es crearà una comissió de seguiment – integrada per Felip, Casellas i Monfort- per vetllar pel compliment d’aquest acord. Un marc on s’establiran els prioritats de l’acció de govern i on es consensuaran les propostes.

Fonts del consistori ja han avançat que l’entesa no suposa la incorporació de Monfort a l’equip de govern com tampoc cap dels membre de Compromís d’Esquerres per Figueres disposarà de dedicació retribuïda al municipi. La participació dels membres del grup d’esquerres en les diverses àrees de govern es farà mitjançant sistemes de col·laboració amb el regidor o els tècnics municipals corresponents. Un tracte de favor a canvi del qual CExF s’ha compromès a facilitar l’aprovació dels pressupostos municipals, l’adopció d’acords relacionats amb les ordenances fiscals i l’aprovació del pla de govern.

No obstant això, el document que han signat assenyala que el partit d’esquerres es reserva el sentit de vot en l’adopció d’acords referents a mocions presentades pels grups polítics municipals referents a política general, propostes de planificació urbanística que estiguin vinculades a infraestructures supramunicipals, el projecte de rehabilitació de la Sala Edison o qualsevol altre acord on, anteriorment, el partit ja ha manifestat en contra de la línia de l’equip de govern municipal.

Més participació ciutadana

D’altra banda, l’acord també permetrà incrementar la participació ciutadana. En concret, Compromís d’Esquerres ostentarà la direcció d’aquestes polítiques i del personal municipal que les hagi d’executar. Paral·lelament, s’incorporaran al pla de govern municipal qüestions i accions basades en la justícia social, la protecció dels més desafavorits i iniciatives per afavorir la transparència, la sostenibilitat i per potenciar una economia verda i cooperativa.

Entre d’altres, es faran millores al menjador social perquè pugui atendre més persones i incrementar la seva qualitat. També es crearà un fons específic destinat a l’emergència d’habitatge social, s’estudiarà l’aplicació de l’IBI progressiu en funció dels valors cadastrals de cara al 2017 i també es vol utilitzar l’antiga presó com a hotel d’entitats per a agrupacions de joves. D’altra banda, també es crearà una partida anual destinada a reduir barreres arquitectòniques d’espais i equipaments públics, s’ampliarà la xarxa d’habitatge social, es crearan i organitzaran districtes municipals i es faran polítiques d’estalvi energètic. A més, també es vol que la ciutadania pugui dir més la seva en decisions d’actuacions transcendents que es facin a la ciutat, es potenciarà la recollida selectiva de residus i es substituirà de forma progressiva la flota de vehicles municipals per uns de més ecològics. Per últim, els grups polítics també han acordat que s’organitzaran plans d’ocupació destinats a la integració laboral dels grups en risc d’exclusió.

Les darreres eleccions municipals del 24 de maig del 2015 van deixar el consistori de Figueres totalment fragmentat amb set formacions polítiques amb representació. Finalment, després d’un anàlisis profund, CiU i PSC-CP van arribar a un acord per poder formar un govern de coalició. Un govern sense estabilitat ja que fins ara havien d’arribar a acords amb altres grups polítics per tirar endavant qualsevol projecte.