Riudellots de la Selva estudia fórmules per fer més sostenible el polígon industrial

Aquest cap de setmana, més de 9.000 persones han passat per la 3era edició del Fiporc

L’Ajuntament de Riudellots de la Selva, a la comarca de la Selva, està estudiant fórmules per fer més sostenible el polígon industrial que hi ha al municipi, el més gran de totes les comarques gironines, on hi ha unes 220 empreses. Cada dia, hi van a treballar unes 6.000 persones, gran part d’elles – unes 4.000- al sector carni. Potenciar que els treballadors comparteixin cotxe, millorar els horaris del tren o fomentar l’ús del transport públic són algunes de les primeres idees d’aquest estudi socioeconòmic que està realitzant l’ajuntament per una fotografia actualitzada de la situació de l’àrea industrial.

En concret, la vila – que compta amb tres escorxadors- és el municipi de tot l’Estat on se sacrifiquen diàriament més porcs, uns 25.000. En aquest sentit, el consistori vol que els treballadors d’aquest sector estiguin més arrelats al territori. Durant aquest cap de setmana, més de 9.000 persones han passat per la 3era edició del Fiporc, que s’ha consolidat com la fira de referència del sector del porc. Ara fa vuit anys, el CIM de la Selva i l’aeroport de Girona-Costa Brava van participar en un pla coordinat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat d’aquell moment per millorar i afavorir una mobilitat més sostenible en aquests espais on es mouen milers de persones i, en conseqüència, generen un alt trànsit de vehicles particulars i d’empresa pels polígons de Riudellots de la Selva i Vilobí d’Onyar.

Ara, l’Ajuntament de Riudellots de la Selva també ha engegat un estudi socioeconòmic per tenir una fotografia clara de la situació que hi ha a la zona industrial del municipi per així poder engegar projectes i fórmules per millorar la sostenibilitat en aquest espai i que el polígon sigui més respectuós amb el medi ambient. El polígon industrial de la vila és el més gran - en metres quadrats i pel que fa a empreses- de tota la demarcació de Girona. Hi estan instal·lades unes 220 empreses que donen feina a unes 6.000 persones, 4.000 de les quals es dediquen a la indústria càrnia. En concret, aquest sector s’ha convertit els darrers anys en un dels principals motors econòmics del municipi, sobretot la vessant dedicada al món del porc.

En aquest sentit, Riudellots de la Selva és la població de tot l’Estat on se sacrifiquen més porcs diàriament, uns 25.000, i la segona d’Europa. Els tres escorxadors del municipi dedicats a aquest àmbit tenen més de 2.000 treballadors, la mateixa xifra d’habitants que tot el poble. Segons els càlculs aportats per un anàlisi que s’ha donat a conèixer aquest passat divendres en el marc de la 3era edició de la fira Fiporc, cada any al municipi es sacrifiquen més de 5 milions de porcs.

“No pot ser que un polígon industrial d’aquestes dimensions no tingui clar un projecte sobre el medi ambient”, ha explicat aquest diumenge el regidor de Promoció Econòmica i responsable de Fiporc, Lluís Barnés. Des del consistori s’han marcat com a fita treballar en aquest sentit i aprofundir en l’estudi que han arrencat i que es troba en una fase inicial. “Volem tenir una fotografia recent, actualitzada que ens permetrà realitzar les actuacions adequades tenint en compte la situació actual que es viu a l’àrea industrial”, ha comentat el regidor.

D’entrada, algunes de les primeres idees que ja han sorgit és fomentar l’ús del transport públic, que els treballadors apostin per compartir cotxes, crear més camins bici per arribar a les zones industrials o millorar els horaris dels trens perquè s’ajustin a les necessitats de les empreses i els treballadors.

Una altra de les línies que també treballaran és la vessant dels projectes de responsabilitat social corporativa de les empreses. A més, també tenen clar que han de millorar algunes qüestions com la contractació que fan les companyies i potenciar que els treballadors que se sumen a les plantilles de les empreses – sobretot les del sector carni que aglutinen un gran nombre de persones – estiguin més vinculats i arrelats al territori.

Més de 9.000 visitants al 3er Fiporc

Durant tot aquest cap de setmana, Riudellots de la Selva ha celebrat la 3era edició de la fira dedicada al món del porc, el Fiporc, que d'una banda ha superat els 9.000 visitants de l’any passat i per altra banda totes les expectatives dels organitzadors. Des de la direcció assenyalen que la fira s’ha consolidat com el certamen de referència a Catalunya d’aquesta temàtica. Des dels seus orígens l’any 2014, la fira té com objectiu posar en valor les tradicions relacionades amb el món de porc que ja s’ha convertit en un dels símbols de la vila.

Més de 100 voluntaris del municipi hi han col·laborat. A grans trets, durant tres dies, la fira ha comptat amb degustacions, exposicions, animacions, tallers o demostracions del procés de matança del porc i l’elaboració d’embotits. La fira està impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva i Incatis. Barnés ha assenyalat que de cara a propers anys volen millorar les zones habilitades d’aparcament.

Segons l’estudi de la Fundació Agroterritori que es va donar a conèixer el passat divendres dins de les jornades tècniques de la fira, el sector carni de Riudellots de la Selva dóna feina a 4.000 persones, un 70% com a mà d’obra directe i un 30% indirectament a través del gruix d’activitats auxiliars i complementàries d’aquest àmbit.