L'oposició acusa Ballesta d'haver 'fet el ridícul' en intentar apujar-se el sou sense tenir suports

L'equip de govern preveu aconseguir-ho a finals de mes

Aquesta tarda, l’equip de govern de CiU a l’Ajuntament de Girona s’ha mostrat convençut que properament arribaran a un acord que permeti aprovar el sou del nou alcalde, Albert Ballesta. El regidor i portaveu de CiU a la ciutat, Carles Ribas, ha admès que cal “parlar més” i que estan oberts a iniciar un debat amb la resta de formacions sobre quin ha de ser el salari del batlle. Unes decisions que han pres un cop ha finalitzat la junta de portaveus que s’ha fet aquest divendres al matí i on han vist que calia “asseure’s bé i parlar més” sobre aquest tema.

Durant la reunió, tots els grups de l’oposició s’han posicionat en contra de modificar el sou de l’alcalde que passaria a cobrar 75.000 euros anuals i també han mostrat els seus dubtes sobre la creació d’un nou càrrec, el de vicealcalde, o els canvis en els càrrecs de confiança. Unes suspicàcies i manca d’aliances que, finalment, han fet que Ballesta decidís suspendre a l’últim moment el ple extraordinari que s’havia previst per aquest divendres a les cinc de la tarda. Un pas enrere que ha despertat el rebuig de tots els partits de l’oposició.

Tot i l’allau de crítiques, Ribas no ha volgut entrar a valorar més aquesta decisió i només ha assenyalat que estan oberts a fer un debat amb la resta de partits sobre quin és el salari que hauria de rebre l’alcalde de Girona. “Si cal comparar-ho amb Tarragona o Lleida que no baixen dels 70.000 euros ho fem, si l’oposició creu que cal iniciar un debat, estarem encantats”, ha explicat el regidor. Tot i això, Ribas ha volgut deixar clar que cal tenir en compte el “còmput de responsabilitat i dedicació” que tindrà el nou batlle. Per això, el salari ha de ser “just i proper a la realitat”, segons Ribas.

Pel que fa als terminis, la previsió de l’equip de govern és aconseguir aviat suports suficients i aprovar el cartipàs en un nou ple extraordinari que es realitzarà a finals de la setmana vinent, dijous 25 o divendres 26 de febrer. Tot i aquesta voluntat, Ribas ha deixat la porta oberta a aplaçar-ho uns dies més si encara no han trobat les aliances necessàries. “L’oposició no pot marcar el govern de la ciutat; si hi ha bona voluntat, diàleg i no ganes de coaccionar al govern municipal; segur que trobarem una sortida ben propera”, ha ressaltat.

A més, el portaveu ha puntualitzat que no els ve de deu o quinze dies. “Veiem pròxim un possible acord, si cal més temps no passa res perquè no afecta la ciutat; tothom està treballant al 200 per cent des del primer moment que va començar la nova legislatura i destinarem tot el temps que faci falta per poder tancar un acord”, ha assegurat.

Dures crítiques de l’oposició

En un primer moment, la decisió de suspendre el ple extraordinari d’aquest divendres ha causat estupefacció i sorpresa entre els partits de l’oposició. Els primers en reaccionar i mostrar el seu desacord han estat la CUP-Crida per Girona que ha qualificat “d’esperpèntica” la decisió i han criticat que el govern municipal és “esclau” dels seus propis pactes interns. Per això, la portaveu del grup municipal, Laia Pèlach, ha demanat a l’alcalde que “deixi el partidisme” i comenci actuar “pensant en la ciutat i la gent”. En aquest sentit, Pèlach també ha lamentat la “incapacitat manifesta” del govern municipal per buscar acords i consensos amb l’oposició. Tot i això, han assenyalat que continuen oberts a parlar sempre i quan l’equip de CiU variï la proposta del sou de 75.000 euros per l’alcalde o els càrrecs de confiança.

Per la seva banda, el PSC a Girona, encapçalat per Sílvia Paneque, ha assegurat que la suspensió del ple era una mostra més de la divisió interna que hi ha dins del grup de CiU – que govern en minoria a la ciutat- i és un “error més” que se suma al conjunt d’errors que s’han comès darrerament des del canvi a l’alcaldia a la ciutat. “A Girona no hi ha govern ni projecte de ciutat. S’obre un debat a l’entorn del salari de l’alcalde quan hauríem d’estar parlant de grans eixos per recuperar un projecte que il·lusioni la gran majoria de gironins”, ha afegit. Segons Paneque, tant Ballesta com el grup de CiU van “enfocar malament” des del principi tot el tema del sou i la reorganització municipal que portaven al cartipàs.

Els partits en bloc reclamen més diàleg

Una posició que també ha compartit la portaveu d’ERC-MES-AM, Maria Mercè Roca, que ha subratllat que “era normal” que l’equip de govern fes marxa endarrere si no comptaven amb els suports necessaris. “Això s’hauria pogut evitar segurament parlant i no només informant”, ha assenyalat.

Més dura s’ha mostrat la portaveu i regidora del PPC, Concepció Veray, qui literalment ha afirmat que Ballesta havia fet “el ridícul” suspenent per manca de suports un ple que ell i el seu partit havien convocat. “Ells saben que estan en minoria i hi havia temps per parlar amb els altres partits polítics; si no hi havia acord no entenc per què van convocar el ple”, ha insistit. Al mateix temps, Veray ha detallat que cap de les formacions de l’oposició va pressionar l’equip de govern perquè organitzés un ple aquest divendres per aprovar el nou cartipàs. “Van ser ells qui van decidir la data i ens ha sorprès l’anul·lació”, ha conclòs.

Per últim, des de C’s, la seva portaveu, Míriam Pujola, ha vinculat la suspensió de plenari a una manca de voluntat política. “Girona no pot sortir cada dia als titulars per fets com aquests”, ha remarcat. En aquest sentit, ha criticat alguns “posicionaments inamovibles” d’alguns partits que no tenen “argumentació ni diàleg” i que no s’han volgut asseure a la taula per parlar diferents opcions o alternatives. La formació ha volgut deixar clar que estan oberts a dialogar amb l’equip de govern i que el seu posicionament no dependrà “únicament d’un factor quantitatiu, sinó també qualitatiu”. “Per solucionar s’ha de parlar, no hi ha altres vies”, ha conclòs Pujola.