Investigadors gironins troben un fàrmac contra el colesterol que prevé malalties cardiovasculars

S'ha estudiat en pacients amb arteriosclerosi asimptomàtica a les cames

Investigadors del Grup d’Epidemiologia i Investigació de Salut Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol) han descobert que les estatines, uns fàrmacs que ajuden a reduir el nivell de colesterol, poden prevenir o reduir la possibilitat de patir malalties cardiovascular en individus amb arteriosclerosi asimptomàtica a les cames. L’arteriosclerosi és l’engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que dificulta la circulació de la sang. La investigació, encapçalada pel doctor Rafel Ramos, la doctora Maria García-Gil i el matemàtic Marc Comas s’acaba de publicar al prestigiós ‘Journal of the American College of Cardiology’, una de les revistes més importants del món en l’àmbit de la cardiologia. Les estatines són uns fàrmacs que es donen per reduir el nivell de colesterol i, per tant, són indicats per a la població en risc de patir o que ha patit una malaltia cardiovascular.

Per mesurar aquest risc i prevenir-lo, a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol es fan servir equacions desenvolupades al Registre Gironí del Cor (Regicor) que tenen en compte l’edat del pacient, el sexe i les seves característiques. Unes fórmules que estan adaptades de l’equació de Framingham i que tenen en compte si el pacient és fumador, diabètic o quin nivell de pressió arterial o colesterol té a la sang. D’altra banda, també hi ha altres mètodes predictius per veure si la persona pateix d’arteriosclerosi a les cames tot i que encara no hagi aparegut cap símptoma. Es tracta de la tècnica de l’índex turmell-braç (ITB) que mesura la pressió arterial del turmell i del braç.

Per fer aquest estudi s’han comparat dos grups de població d’entre 35 i 85 anys, tots ells individus sense cap simptomatologia i amb un risc baix de patir una malaltia cardiovascular però amb arteriosclerosi asimptomàtica. Un dels grups va medicar-se amb estatines i l’altre no. A partir d’aquí i tot i que els responsables de l’estudi afirmen que calen més proves, les conclusions dels anàlisis han permès determinar que els individus que prenien aquest fàrmac contra el colesterol han reduït de forma important la possibilitat de partir una malaltia cardiovascular. Una reducció que s’assembla molt més a la d’aquells ciutadans que ja han patit una malaltia d’aquest tipus i que es mediquen.

L’IDIBGI es va crear l’any 2005 en el marc de la Fundació Privada Doctor Josep Trueta i té com objectiu promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques gironines. Aglutina grups de recerca de l’Hospital Trueta, de l’IAS, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona. Per altra banda, l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol) va néixer com a tal ara fa deu anys, el 2006 tot i que els seu primers orígens es remunten a la Fundació Jordi Gol i Gurina que es va crear l’any 1996 per l’Institut Català de la Salut per promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de salut en l’àmbit de l’atenció primària. Actualment, és l’únic institut de recerca específic en l’àmbit d’atenció primària de tot l’estat espanyol.