Carlemany, Ermessenda o la Bruixa guiaran els visitants durant el 'Girona 10'

Les visites teatralitzades de nit, nou atractiu que s'incorpora enguany

És la icona per excel·lència de la ciutat. Des dels seus soterranis, on es conserven restes de la Girona romana, fins a la imponent nau gòtica, la Catedral testimonia el pas dels segles. Ara, una nova proposta permet redescobrir-ne la història i els secrets. Aquí, però, a diferència de les típiques visites turístiques, no hi ha guies. El recorregut el marquen les torxes que il·luminen la nit i l'atractiu el donen els diferents personatges, històrics o fabulats, que els visitants es van trobant.

El rei franc Carlemany, la comtessa Ermessenda de Carcassona o la Bruixa convertida en pedra en són alguns. Aquestes visites teatralitzades són un dels atractius que s'incorporen aquest 2016 a la campanya 'Girona 10'.

Els guies turístics han desaparegut, deixant pas als personatges –històrics o fabulats- que redescobreixen la història i llegendes que s'amaguen dins els murs del temple. Aquí, les dates es deixen de banda i s'adapta la Catedral amb una atmosfera marcada per les torxes, les espelmes i els sons. Tot amb l'objectiu de transportar el visitant a diferents èpoques. Des de la Girona romana fins a l'Edat Mitjana.

Els grups, d'unes vint persones cadascun, es troben fins a vuit personatges al llarg d'aquest recorregut autoguiat. L'escriptor i filòsof romà Luci Apoleu els rep als soterranis, descobrint al visitant les restes arqueològiques que s'hi amaguen.

Al claustre, un esclau busca el seu amo, Lucius Plotis, per comprar la seva llibertat. Una història que serveix als artífexs de la visita per demanar als visitants que es fixin en les laudes sepulcrals –la de Plotis també hi és- que poblen els murs i el terra de l'espai.

Una mica més enllà, amagat entre les columnes romàniques, apareix el rei franc Carlemany. Amb actitud altiva, busca la seva espasa, la 'montjoie', que li va caure del campanar més alt de la Catedral. "Encara la busquem però cal anar alerta, perquè si arriba fins al centre de la terra es partirà en dos i serà la fi del món", adverteix als visitants. Després, els convida a seure a la seva cadira de pedra, reclosa en un racó del claustre. "Si s'hi asseu algú que té parella, es casarà en menys d'un any; però si ho fa un solter, no es casarà mai", exclama obrint els braços.

Ermessenda, l'arqueta i la Bruixa

La visita continua, ara ja entrant a la imponent nau gòtica. Abans de traspassar-ne la porta, però, un àrab foteta, Albul-Karim, explica al grup la història –aquesta, inventada- de l'arqueta d'Hixem II, una de les joies que es conserva al Museu de la Catedral. I ja dins la nau, és la comtessa Ermessenda de Carcassona qui s'encarrega de descobrir-ne part de l'arquitectura, lligant-ho també amb la seva nissaga feudal.

Quan el grup surt a l'exterior, una dona xiscla, ofesa per la llum. És la Bruixa, convertida irremeiablement en pedra per expiar els seus pecats. Li agrada el vi, i l'ofereix als visitants, però ella ja no el pot tastar mai més. De la seva boca de gàrgola només en sortirà, pels segles dels segles, l'aigua de la pluja.

Els personatges es completen amb el mestre de cerimònies, que rep els diferents grups (un, cada quart d'hora) i el recaptador, que s'assegura que tots ells paguin religiosament els 10 euros que costa la visita. De moment, es faran els dies 29, 30 i 31 de gener, però l'objectiu és estudiar reproduir-les en altres èpoques de l'any.
Al darrere de la iniciativa, que compta amb el suport del Bisbat, hi ha l'empresa 'Terramar Natura i Cultura'. "Allò que volem mostrar és que la Catedral és un edifici viu; i que en el fons, explicar-ne la seva història és també, per extensió, explicar la història de Girona", assegura Camps.

Per als artífexs del 'Girona 10', l'Associació d'Hostaleria Girona Radial, iniciatives com les visites teatralitzades de nit a la Catedral contribueixen a estendre l'esperit de la campanya de promoció turística. "És cert que l'atractiu principal són les habitacions i els menús a 10 euros; però des de fa dos anys estem fent passos perquè el 'Girona 10' sigui un esdeveniment de ciutat", subratlla el seu president, Josep Carreras.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ja ha avançat que estudiaran repetir la iniciativa en altres èpoques de l'any. "Al costat de la litúrgia, visites com aquesta, preparades i pedagògiques, són importants per descobrir i conèixer un monument tan important com la Catedral", ha subratllat. Per la seva banda, l'alcalde Albert Ballesta ha recordat que el 'Girona 10' és una iniciativa que permet promocionar la ciutat en temporada baixa.