Benjamí Pallarès guanya les eleccions al Col·legi de Metges de Girona contra pronòstic

Ha guanyat per 107 vots de diferència respecte al seu contrincant, Joan Antoni Mulà

Sorpresa al Col·legi de Metges. Una candidatura presentada a darrera hora s'ha fet amb la presidència de l'organisme que, en els darrers mesos, ha viscut una convulsa crisi interna amb l'expulsió primer de la candidatura de Mulà –que va provocar que no es convoquessin eleccions- i amb una moció de censura a l'antic president, Eudald Bonet, i la intervenció del col·legi per part de Justícia finalment.

Aquest dimecres els metges gironins han pogut expressar la seva voluntat i la majoria dels què han votat –ho han fet pràcticament la meitat dels col·legiats- ha escollit la candidatura menys coneguda. Tot i que Mulà i els seus han estat set mesos treballant perquè es convoquessin finalment eleccions i es pogués retornar el col·legi 'a la normalitat democràtica', segons asseguraven, una candidatura presentada a darrera hora s'ha fet amb la presidència de l'entitat.

'La veritat ens esperàvem una victòria ajustada però no havíem contemplat la possibilitat manifesta de perdre', ha reconegut Mulà després de conèixer els resultats. Mulà però s'ha felicitat perquè 'ha triomfat la democràcia' i per la participació rècord. 'S'ha instaurat una nova etapa democràtica al col·legi', ha afirmat mentre s'ha posat a disposició de la nova junta per treballar plegats.

Per la seva banda, el nou president ha reconegut que tenen molta feina per fer. A més, Pallarès i els seus no disposen de molta informació sobre l'estat del COMG que sí tenia la candidatura de Mulà. Al maig, després de l'assemblea extraordinària que va aprovar la moció de censura a Bonet, es va constituir una junta provisional en què la candidatura de Pallarès, llavors no constituïda, no hi estava representada.

Per això, ara el nou president vol rebre tota la informació per posar-se a treballar. No obstant això, ja ha avançat que una de les primeres coses que farà serà asseure's amb les cinc persones de la junta anterior que tenen el contracte laboral blindat –fer-los fora costaria al COMG 2,5 MEUR mentre que el pressupost anual del col·legi és d'1,5 MEUR. Segona ha avançat Pallarès, que confia que la situació es pugui redreçar només amb diàleg, dos d'aquests contractes ja estarien desblindats.

'No hi ha cap desfalc econòmic al col·legi'

D'altra banda, el nou president ja ha anunciat també que es farà una auditoria externa per analitzar tant el funcionament general del COMG en els darrers anys com també la seva situació econòmica. Ara bé, tot i que la candidatura de Mulà sempre havia deixat entreveure que la situació financera del col·legi era poc clara, Pallarès ha assegurat que una auditoria externa del 2009 assegura que l'organització no presenta cap irregularitat. 'Al col·legi no hi ha ni un euro de desfalc', ha estat taxatiu Pallarès.

El nou president ha remarcat que algunes de les claus de la seva victòria és, segons ha assegurat, que la candidatura està formada per membres que representen tota l'assistència mèdica de les comarques gironines, des de l'atenció primària als hospitals més grans i també als metges amb consultes privades. De fet, Pallarès ha estat més de 20 anys a la sanitat pública fent de traumatòleg i, actualment, té consulta pròpia i també visita a la Clínica Girona.

Pallarès no ha entrat a valorar si el pes polític de la candidatura de Mulà (el número 2, Jordi Berdala, està vinculat al PSC) ha pogut influir negativament en la decisió dels metges gironins a l'hora de votar. 'La nostra segur que no és una candidatura política', ha respost a les preguntes dels periodistes.

Un altre dels problemes que s'ha fixat resoldre és el de l'assegurança de responsabilitat civil que han de tenir tots els metges i que, amb l'antic president, no hi havia l'opció d'escollir sinó que tots els col·legiats havien de contractar-la amb A.M.A, de la qual n'és propietari el mateix expresident del COMG, Eudald Bonet.

Pallarès ha estat caut i ha assegurat que s'ha d'asseure amb Bonet per conèixer la situació i avaluar quina és l'opció que més convé als metges gironins, si mantenir l'asseguradora que han tingut fins ara o donar altres opcions. Pallarès també ha insistit que millorar la relació amb les mútues és un altres dels objectius que té la seva candidatura.

A Pallarès l'acompanyen en la seva candidatura com a vicepresidents Emili Ayats, Francisco Bastida i Cristina Soler, Pere Rimbau com a secretari, Pere Peya com a vicesecretari i Albert Molins com a tresorer, entre d'altres.