Prospera la moció de censura contra la junta del Col·legi de Metges de Girona amb un 68% de vots

El resultat de la votació obliga a convocar eleccions

Un total de 360 metges col·legiats a Girona han votat aquest dimarts a la nit en l'assemblea extraordinària. Les tres preguntes -que s'havien de respondre a través de vot secret amb un sí, no o vot en blanc- demanaven l'opinió dels metges sobre la moció de censura a l'actual junta, la destitució immediata la de mateixa i la intervenció en el procés del Departament de Justícia. Les tres preguntes s'han aprovat per majoria.

Per una banda, a la pregunta de la moció de censura, dels 360 votants, 244 metges hi han votat a favor, 99 en contra i 17 en blanc. A la segona pregunta, la de la destitució de la junta, han votat 345 metges dels quals 226 ho han fet a favor, 106 en contra i 13 en blanc. A la tercera pregunta, sobre si es vol la intervenció de Justícia, dels 346 vots han votat que sí 173, que no 156, 15 en blanc i dos nuls. El resultat de les votacions s'han conegut passada la mitjanit.

Ha estat llavors quan tant el president destituït, Eudald Bonet, i membres de la seva junta han consensuat amb la llista que va ser exclosa de les eleccions del passat gener un òrgan de govern provisional fins a la celebració d'eleccions. Després d'una hora de deliberacions, davant la presència ja només d'uns vintena de col·legiats, s'ha decidit que tres metges que s'han presentat voluntaris més un metge proposat per cada banda i un darrer membre proposat pel Consell de Col·legis de Metges formin aquest òrgan provisional que, en 24 hores, haurà d'encarregar-se de convocar eleccions amb caràcter immediat.

Tal i com marquen els estatuts, llavors s'obrirà un període de 30 dies per a la presentació de candidatures –Mulà ja ha avançat que s'hi presentaran- i 30 dies més de campanya electoral. Per tant, a finals de juliol està previst que es facin noves eleccions al COMG.

A la sortida de l'Auditori de Girona, on s'ha celebrat l'assemblea, el president destituït després de 12 anys al càrrec, Eudald Bonet, ha dit acatat la decisió dels col·legiats. 'És el que els col·legiats han decidit i no hi ha res a dir, sempre hem fet el què han volgut i ara han decidit que volen un altra història i, per tant, res a dir', ha manifestat Bonet que no ha negat que arribar fins a una moció de censura ha estat 'dur i difícil' però ha afegit que 'no critica' als qui han forçat la moció perquè han aconseguit els vots necessaris per fer-ho.

Per la seva banda, Joan Antoni Mulà, que encapçalava la candidatura que al gener va ser exclosa per Bonet, s'ha felicitat dels resultats. 'Ha estat una assemblea històrica pel rècord de participants, estem content d'haver obtingut un resultat tan clar', ha manifestat. Mulà ha recordat que a partir d'aquest moment aquells metges que ho desitgin es poden presentar a les eleccions i també ha avançat que la seva voluntat és fer-ho.

Pel que fa a l'expedient que la comissió deontològica del COMG, presidida per José Luís Rodríguez Mayorga, havia obert a Mulà quan la seva candidatura va ser exclosa per descrèdit al president, Mulà ha afirmat que la destitució de la junta també comporta l'anul·lació d'aquest expedient. Segons marquen els estatuts, el fet de tenir un expedient obert podria haver impedit a Mulà presentar-se a les eleccions.

Per la seva banda, Bonet ja va reconèixer que, passés el què passés amb la moció, ell ja no es tornaria a presentar a president del COMG.

Una assemblea molt llarga

Els primers metges han començat quan passaven pocs minuts de les set de la tarda i, tot i que l'assemblea estava prevista per dos quarts de vuit, la cua de metges que s'havien d'acreditar ha estat tan llarga que l'acte no ha començat fins una hora després del previst. L'assemblea, que s'ha fet a porta tancada, ha comptat amb la participació d'un observador enviat pel Departament de Justícia, un altre observador del Consell de Metges de Catalunya i també un notari. A més, tot l'acte s'ha gravat en vídeo per poder tenir tota la informació posteriorment enregistrada.

Els membres de la candidatura que va ser exclosa al gener, han entregat als metges que anaven arribant un recull de notícies on acreditaven que, segons defensen, l'actual junta havia de ser censurada. Dins la sala, per part de la candidatura exclosa, han intervingut durant una hora Juan Antoni Mulà (candidat a president) i Jordi Berdala i, per part de la junta de govern del COMG, els vicepresidents Miquel Crosas i Antoni Duran i també el president destituït, Eudald Bonet.

Un conflicte que dura des del gener

Des del gener, l'ambient que es viu al COMG ha estat convuls. Va ser llavors quan l'actual president, Eudald Bonet, que fa 12 anys que és al càrrec, va avançar les eleccions. En aquesta ocasió, Joan Antoni Mulà i Jordi Berdala van presentar una candidatura alternativa que, finalment, va ser exclosa. La Junta va fer fora aquesta candidatura emparant-se en els estatus del col·legi per 'descrèdit i manca de respecte' al president per unes declaracions fetes als mitjans de comunicació.

Des de llavors, aquesta candidatura ha emprès vàries accions per aconseguir la convocatòria d'eleccions. Entre d'altres, va presentar a Justícia signatures de la meitat de col·legiats per reclamar que es convoquessin eleccions, va crear una plataforma de metges i també va demanar al departament que intervingués el COMG per 'irregularitats'. A més, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya també va demanar una convocatòria 'urgent' i 'immediata' d'eleccions a Girona i va acordar obrir un expedient disciplinari a l'actual junta per 'presumptes irregularitats'.

Finalment, el Departament de Justícia ha obligat l'actual junta de govern del Col·legi de Metges de Girona a tirar endavant la moció de censura contra el president Eudald Bonet. Una moció que ha acabat amb la destitució de Bonet i tota la junta i la celebració de noves eleccions, aquesta vegada sota la tutela de la Generalitat.