Comencen les eleccions al Col·legi de Metges de Girona després de mesos de polèmiques

1.500 col·legiats estan cridats a les urnes per votar Juan Antoni Mulà o bé Benjamí Pallarès

Durant tota la jornada, està previst que els metges vagin a la seu del COMG a Girona a dipositar el seu vot, en unes eleccions en què es pressuposa una alta participació després de mesos d'escàndols i polèmiques que han portat al COMG a omplir pàgines als mitjans de comunicació com mai abans.

De la jornada d'aquest dimecres n'haurà de sortir el futur president de l'entitat que haurà de redreçar el rumb del Col·legi ja que, fins al moment, la junta provisional que està al capdavant de l'entitat ja ha posat de manifest que hi ha certes irregularitats en l'organització i funcionament del COMG. Exemple d'això són cinc contractes blindats a membres de l'antiga junta que, si es decideix acomiadar-los, el col·legi s'haurà de gastar 2,5 MEUR quan el seu pressupost anual és d'1,5 MEUR.

Polèmiques des del gener

A finals de gener, la Junta de Govern i la Junta Electoral –que és secreta i està formada per exmembres de juntes de govern anteriors- van decidir excloure la candidatura de Juan Antoni Mulà en aplicació dels estatuts del propi col·legi, per unes declaracions que havia fet a la premsa. L'expresident Eudald Bonet va defensar llavors que els estatuts 'són coneguts per tothom i mai han estat impugnats per ningú', perquè, segons va dir, 'fins ara s'havia practicat joc net'.

Després d'aquesta decisió, els metges exclosos van iniciar un procés reivindicatiu amb la voluntat que es poguessin celebrar eleccions i Bonet no repetís en un càrrec que feia més de 12 anys que ocupava. L'objectiu de Mulà i els seus també era recupera les bones relacions amb Col·legi de Metges de Barcelona i el Consell de Metges de Catalunya, enemistats des de feia temps amb el COMG, a qui no reconeixien.

Mulà i el seu equip van iniciar llavors dos procediments judicial perquè s'aclarís la situació i van requerir al Departament de Justícia que intervingués el col·legi i permetés que se celebrin eleccions. La petició dels metges expulsats del procés electoral no va ser en solitari. També estan recollint signatures per presentar-les al Departament de Justícia per demanar que es tornés a considerar la candidatura exclosa i es poguessin celebrar eleccions.

Finalment, es va convocar una assemblea extraordinària el 19 de maig on s'havia de votar una moció de censura a Bonet, si es convocaven eleccions i si es volia que Justícia fos observadora de tot el procés. Les tres qüestions van prosperar ja que, per exemple, el 68% dels metges col·legiats van dir sí a la moció, que va desbancar Bonet i va posar al capdavant de l'entitat una junta provisional.

Posteriorment, s'ha afegit a la candidatura de Mulà una altra opció, encapçalada per Benjamí Pallarès. Un dels dos serà elegit aquest dimecres president del COMG.