La bonificació de l'IBI a Salt anima el lloguer social i a estudiants

Una vintena de propietaris han cedit els seus pisos

La bonificació del 50% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) ha animat els propietaris de 22 pisos de Salt a cedir-los a la borsa de lloguer social o per a ús d'estudiants universitaris i de grau superior.

El tinent d'alcalde de gestió econòmica i pressupostària, Albert Casellas, ha admès que la novetat per a aquest exercici, que vol aconseguir pisos per a estudiants, ha tingut poques sol·licituds perquè hi ha hagut tres propietaris interessats i, finalment, només un complia els requisits.

Tot i això, assenyala que és una borsa que ha de créixer a mida que es conegui i que els propietaris vencin les reticències de llogar a joves. La resta de sol·licituds acceptades, 21, són per a lloguer social.

El ple va aprovar el 21 d'octubre la modificació de les ordenances fiscals que incloïen mesures per incentivar que els particulars inscriguin pisos buits a la borsa d'habitatge a canvi de bonificar-los el 50% de l'IBI. En concret, i segons l'acord de ple, es poden beneficiar d'aquesta bonificació els propietaris que cedeixin pisos a la borsa de lloguer social i també a la recent creada borsa de pisos per a estudiants universitaris o de cicles formatius de grau superior.

El tinent d'alcalde de gestió econòmica i pressupostària, Albert Casellas, ha recordat que van prorrogar el termini per presentar sol·licituds perquè, finalment, la modificació va entrar en vigor el 28 de desembre, quan es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP). A la pràctica, això va deixar només tres dies hàbils per fer tota la paperassa.

Després d'això, l'equip de govern va portar a aprovació del ple d'aquest dilluns el llistat d'habitatges amb sol·licituds acceptades per bonificar l'impost a canvi de cedir els pisos a la borsa de lloguer. D'una banda, hi ha hagut titulars de 21 pisos que s'han decantant per destinar-los a lloguer social a la borsa de l'Oficina local d'Habitatge i, de l'altra, un que s'ha decidit a llogar el seu pis a estudiants.

Albert Casellas ha explicat que hi ha hagut poc temps per fer difusió de l'opció més "innovadora" i ha admès que són pocs propietaris els que aposten per llogar el pis a universitaris o estudiants de grau superior. En total, hi ha hagut res sol·licituds però només una complia amb tots els requisits. Tot i això, es mostra convençut que és una bona proposta i que, amb el temps, servirà per atraure més estudiants al municipi. "També s'han de vèncer reticències d'alguns propietaris a llogar a joves", ha afirmat.

Els dos punts de l'ordre del dia van quedar aprovat. Un, el de la borsa de lloguer social, per unanimitat mentre que l'altre, el que busca pisos disposar de pisos per a estudiants, amb els vots a favor de tots els regidors (els dos no adscrits, PPC i PSC) excepte els dos d'Indepedents per Salt (IpS), que es van abstenir.