CiU de Salt assegura que la reforma integral del centre no s'executarà per manca d'inversió

Jaume Torramadé va intentar tranquil·litzar als veïns dient que 'no s'enderrocarà ni un sol habitatge'

  • Jaume Torramadé explicant el conveni als assistents © M. Estarriola
    Jaume Torramadé explicant el conveni als assistents © M. Estarriola
  • Prop de 150 veïns es van aplegar al Centre Cultural les Bernardes © M. Estarriola
    Prop de 150 veïns es van aplegar al Centre Cultural les Bernardes © M. Estarriola

Prop de 150 veïns es van aplegar ahir a la nit al Centre Cultural les Bernardes de Salt per escoltar com el portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), Jaume Torramadé, desmuntava el pla de reforma integral del centre mitjançant la presentació del conveni signat entre el l'Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d'Habitatge rubricat el passat 3 de juny. Segons el convergent el pla no es podrà executar ja que 'no es disposarà de la inversió necessària', va dir. En aquest sentit el regidor va explicar que la xifra a assolir per poder portar a terme els enderrocs dels habitatges i la construcció dels nous, juntament amb la rehabilitació de les vivendes era de 100 milions d'euros, mentre que 'el conveni només en garanteix 28.297.916 euros', va asseverar.

No només això, segons va explicar el convergent, el conveni acordat no fa referència en cap cas a la rehabilitació d'habitatges, 'només parla de l'adquisició de noves vivendes', va dir. Amb tot, Torramadé també explicar que aquesta reforma dels habitatges l'ha de portar a terme la Generalitat, però va posar en dubte que l'administració arribi a aportar els diners a que s'ha compromès ja que 'en aquests moments tots sabem que no està per gaires alegries econòmiques' i perquè 'queden 4 mesos per les eleccions, dels quals dos seran vacances i els altres dos campanya electoral. Algú es pot creure que tindran temps per redactar un conveni?', es preguntava en veu alta el portaveu.

El darrer argument que va posar sobre la taula va ser el que feia referència a la demolició. Segons el conveni, 'l'actuació protegida comprendrà les obres de demolició de 300 habitatges situats en els edificis en estat deficient, així com l'adquisició de 300 habitatges existents situats al casc antic per a ser qualificades com a habitatge protegit, i posar-los a disposició dels residents dels habitatges enderrocats'. Per Torramadé aquest fet és impossible, ja que 'al centre de Salt no existeixen actualment 300 pisos buits per a ser ocupats', va dir.

Un altre dels aspectes que va voler fer esment el convergent va ser sobre la inversió per part dels veïns. Segons el conveni els afectats hauran d'aportar 593.000 euros el primer any, 1.255.000 euros el segon, 6.616.000 euros el tercer i 5.746.916 euros el quart, sumant un total de 14.210.916 euros. Aquesta xifra és superior a la inversió total del Ministeri (9.630.000 euros), de la Generalitat (741.000 euros) i l'Ajuntament (3.816.000 euros). A tot això Torramadé veia lògica 'una aportació econòmica dels particulars quan es parla de rehabilitació però, qui és que pagarà diners perquè s'enderroqui el seu habitatge?', va dir.

Banda sonora electoral

L'acte d'ahir a la nit va ser organitzat per la plataforma Anti-Aru presidida per Francesc Membrive a la Casa de Cultura les Bernardes. Els assistents, que mica en mica van omplir la sala es mostraven escèptics davant del que Jaume Torramadé els podria explicar i, de fet, la cara de sorpresa es fa fer encara més palès quan va sonar la música de CiU pels altaveus de la sala per donar entrada al portaveu convergent. Immediatament els veïns presents a la sala van observar petrificats com estaven visquen el primer acte pre-electoral de cares a les properes eleccions municipals. La seva resposta no podia ser més freda, ni un sol aplaudiment per al regidor a l'oposició qui, més tard, va exercir com a tal.

Va ser durant el moment de precs i preguntes que Torramadé va llençar la seva crítica més dura contra l'equip de govern encapçalat per Iolanda Pineda (PSC) i no es va estar de retreure la manera en que s'ha portat a terme tot el procés. 'Nosaltres ho hauríem fet tot al reves. Primer ens hauríem reunit amb els ciutadans i representants de la zona afectada, plantejaríem les necessitats i aniríem a cercar els diners. També seria bo adaptar el pla a les necessitats de tots i, aquest projecte, s'ha plantejat molt malament', va dir Torramadé que va afegir que 'la gestió d'aquest pla l'està abocant al seu fracàs'.

D'altra banda el convergent va justificar la creació d'aquest projecte al afirmar que l'equip de govern tenia ganes de netejar l'imatge del municipi després els incidents que es van viure entre immigrants i autòctons el passat mes de febrer. 'Aleshores vam ser portada dels principals diaris d'abast estatal així que de cop i volta a algú se li encén la bombeta i diu que cal fer alguna cosa, com ara signar un conveni', va reblar el regidor que va confessar no haver-ne tingut cap notícia, 'però això és normal perquè a mi m'ho amaguen tot', va dir.

Finalment el portaveu va voler rentar la cara al seu partit explicant que durant el plenari municipal 'no es va aprovar aquest conveni, ple d'incongruències i coses sense sentit. Nosaltres només vam donar suport al que ens van explicar: que es destinarien 200 milions d'euros en 12 anys al municipi', va rematar.