Ambient crispat i crits durant la reunió informativa sobre la reforma integral del centre de Salt

Mig miler de veïns van exigir més informació sobre el projecte als tècnics que van ser increpats

  • Ricard Pié (esquerra) acompanyat per Josep Maria Vilanova © M. Estarriola
    Ricard Pié (esquerra) acompanyat per Josep Maria Vilanova © M. Estarriola
  • L'auditori es va omplir amb mig miler de persones © M. Estarriola
    L'auditori es va omplir amb mig miler de persones © M. Estarriola
  • L'alcaldessa, Iolanda Pineda, va intentar calmar els ànims dels veïns © M. Estarriola
    L'alcaldessa, Iolanda Pineda, va intentar calmar els ànims dels veïns © M. Estarriola
  • Al llarg de la reunió es van viure moments de tensió © M. Estarriola
    Al llarg de la reunió es van viure moments de tensió © M. Estarriola

Tensió, crits i malestar entre el prop de mig miler de veïns aplegats a l'auditori de la factoria Coma Cros de Salt i els directors de l'equip tècnic de la memòria del Projecte de Transformació Urbana del Centre de Salt en una reunió informativa. Els assistents a l'acte van reclamar amb insistència que s'expliques per part de Josep Maria Vilanova i Ricard Pié quins serien els habitatges afectats pel projecte, petició que aquests no van saber donar resposta. Pié es va defensar assegurant que 'el projecte encara no està redactat i encara falta fer una estimació general de quin nombre d'habitatges podrien estar afectats', va dir davant l'incredulitat dels veïns que no es van conformar amb aquesta explicació i van seguir reclamant més informació al respecte. Per la seva banda Vilanova va comentar que els habitatges que podrien ser objecte d'enderroc serien aquelles finques 'en pitjor estat i la seva rehabilitació des del punt de vista racional sigui difícil de defensar' i va afegir que també podrien estar afectats 'els blocs amb major nombre de pisos buits'.

Picabaralla dialèctica

La crispació entre els presents va quedar palès amb la primera intervenció dels veïns de la mà del president de la Plataforma Anti-Aro, Francesc Membrive, el qual es va encarar en primer lloc amb l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), a qui li va fer entrega de l'acte fundacional de la plataforma per demostrar que 'nosaltres també som una entitat del poble' ja que considera que han estat 'ignorats' per la seva part. Seguidament Membrives es va dirigir als directors tècnics per acusar-los de tenir uns 'grans coneixements teòrics' però 'no gaire pràctica'. El president al veure que la seva pregunta seria contestada després de tres intervencions més va decidir abandonar la sala explicant que 'per fer aquí el pallasso no em quedo'.

Altres membres de la plataforma també van qüestionar la professionalitat de Vilanova i Pié, van posar en dubte la transparència del procés i es van queixar que l'administració no els facilités el conveni signat entre l'Ajuntament de Salt i el Ministeri de l'Habitatge signat el passat 3 de juny.

D'altra banda, el gerent de Salt 70, Joan Márquez, també va estar en el punt de mira per part del president del grup Gent per Salt, Antoni Rodríguez, el qual li va retreure que cobri '3.000 euros per treballar 22 hores a la setmana' en la gestió d'aquest nou projecte. Aquesta revelació de Rodríguez va encendre encara més els ànims dels presents, els quals es van escandalitzar pel sou del gerent.

La reunió també va viure moments surrealistes quan un grup de persones van llençar un petard a l'interior de la sala que, durant uns moments va generar un gran desconcert entre els assistents que no sabien el que havia passat.

Enfrontaments entre immigrants

La tensió també es va fer notar quan el cònsol de Gàmbia, Kassim, va mostrar el seu malestar perquè la informació que al llarg de la reunió s'havia facilitat era només en català. Segons el cònsol caldria crear un punt d'informació on tots els ciutadans poguessin rebre informació personalitzada en la seva llengua. Un segon ciutadà d'origen immigrat va assegurar que els nouvinguts conformen 'el 70% dels residents al centre de Salt' i és per aquest motiu que reclamava més informació al seu col·lectiu. Amdues intervencions van rebre una forta escridassada per part dels assistents i una veïna del municipi va assegurar que els immigrants espanyols són els que 'més han ajudat' en la construcció de la ciutat, ja que hi porten 'molts més anys' que la resta de nouvinguts.

La reunió va finalitzar després de dues hores amb el compromís per part de l'alcaldessa de repetir-la en un futur i, fins i tot, traslladar el debat a cada comunitat de veïns afectats en trobades personalitzades.

  • Josep Maria Vilanova explica quins podrien ser els habitatges afectats
  • El cònsol de Gàmbia reclama més atenció pels immigrants davant l'escridassada dels veïns autòctons
  • Una veïna de Salt defensa la seva posició com immigrant espanyola envers els nouvinguts extrangers
  • Algunes persones van irrompre la reunió llençant un petard a l'interior de l'auditori