Les comarques gironines perden 3 estrelles Michelin en la guia de 2015

Són causa del tancament de dos restaurants i la mudança d'un tercer

L'estrella que ha rebut el restaurant de cuina nikkei (peruano-japonesa) Pakta de Barcelona, d'Albert Adrià, és gairebé l'únic canvi en la constel·lació de la Guia Michelin del 2015 a Catalunya.

La multinacional francesa ha presentat aquest dimecres a Marbella el popular recull de locals de restauració, i al costat de la que ha guanyat el Pakta s'ha sabut que el restaurant L'Aliança d'Anglès, d'Anglès (Selva), ha perdut la que tenia.

El cuiner responsable del local, Lluís Feliu, va morir el Nadal passat. Ara el porten les filles, que no han pogut mantenir-la després d'obrir novament l'establiment el passat mes de juny. També la perden La Llar, de Castelló d'Empúries, i Mas Pau, d'Avinyonet de Puigventós, ambdues a l'Alt Empordà, perquè han cessat l'activitat. Encara hi ha un altre restaurant català que ha perdut estrella. Es tracta del barceloní 41o, també d'Albert Adrià. Va aconseguir el reconeixement l'any passat, i el perd temporalment perquè el local es trasllada.

Són els canvis més destacats del panorama Michelin a Catalunya. A la resta de l'Estat, cal remarcar la segona estrella que ha aconseguit Aponiente, al Puerto de Santa María. El xef de Cadis Ángel León tindrà l'oportunitat de demostrar el que sap fer també a Barcelona, ja que ha desembarcat recentment a la capital catalana amb el restaurant BistrEau a l'hotel Mandarin Oriental.

Ni els tres estrelles ni la resta dels dos estrelles canvien d'estatus, tampoc el Miramar de Llançà, que havia sonat com a candidat a passar de les dues a les tres. En l'àmbit dels debuts destaquen també tres restaurants a les Illes Balears, l'Andreu Genestra de Capdepera i el Simply Fosh de Palma, ambdós a Mallorca, i el Can Dani de Sant Ferran de ses Roques, a Formentera.

Els restaurants guardonats són els següents:

- El Celler de Can Roca, Girona (***)
- Miramar, Llançà (**)
- Les Cols, Olot (**)
- Les Magnòlies, Arbúcies (*)
- Ca l'Arpa, Banyoles (*)
- Bo.Tic, Corçà (*)
- Massana, Girona (*)
- Casamar, Llafranc (*)
- Els Tinars, Llagostera (*)
- Els Brancs, Roses (*)
- La Cuina de San Simon, Tossa de Mar (*)
- Ca l'Enric, La Vall de Bianya (*)
- La Fonda Xesc, Gombrèn (*)