Petició unànime de l'Ajuntament de Girona perquè no es retardi el soterrament del tren convencional

El consistori 'exigeix' a l'Estat que mantingui els compromisos per iniciar el soterrament el 2012

CiU va presentar al ple del passat mes de juny una moció, per la via d'urgència, en els mateixos termes que la què s'ha aprovat aquest dimarts. En aquell moment, el tripartit no va votar a favor de l'urgència i l'alcaldessa, Anna Pagans (PSC), va demanar al cap de l'oposició, Carles Puigdemont, que deixés la moció sobre la taula per tal de negociar-ne una de conjunta.

En el ple d'aquest juliol CiU l'ha tornat a presentar en solitari però unes modificacions introduïdes en el redactat de la part expositiva han permès que el tripartit s'hagi sumat a la moció. El text aprovat recull el 'rebuig a qualsevol dilació' en el calendari anunciat pel ministre de Foment, José Blanco, en relació amb la licitació de les obres del soterrament del tren convencional. També recull la voluntat 'd'exigir' al govern estatal la ratificació dels compromisos i els seus calendaris i el seu compliment. D'altra banda, s'ha votat també demanar al Govern que se sumi a aquesta petició.

Des del PP, que ja va mostrar el seu suport a la moció que CiU va intentar presentar al juny, la portaveu, Concepció Veray, ha defensat que si tot el consistori va arribar a un acord respecte el TGV era pel compromís de l'Estat de millorar el convencional. Per això, ha remarcat que cal que l'obra tiri endavant perquè l'enderroc del viaducte suposarà 'la gran transformació de Girona'.

Des d'ICV, Joan Olóriz ha assenyalat que la ciutat 'no es pot quedar a mitges' i ha remarcat la necessitat de tenir un millor tren convencional i una estació convencional. 'No podem tenir la ciutat potes enlaires molts anys més', ha manifestat. El regidor republicà Miquel Poch ha reconegut la importància que l'acord s'hagi pres per unanimitat.

També ho ha manifestat així des del PSC el seu portaveu, Joan Pluma. 'L'acord és allò que dóna més sentit a aquesta moció', ha manifestat Pluma que ha remarcat que seria un perjudici per a la ciutat que per 'raons econòmiques o polítiques' no s'acabés el projecte del tren convencional dins els calendaris fixats inicialment per l'Estat.

L'alcaldessa, Anna Pagans, ha refermat que 'volem el projecte acabat' i, tot i reconèixer que els moments econòmics actuals són complicats, ha afirmat que les obres ferroviàries han de quedar fora de la retallada, que previsiblement haurà de detallar-ne l'afectació el ministre de Foment el pròxim 22 de juliol.

Desacord per la sentència de l'Estatut

L'acord que tots els grups han escenificat per defensar que es mantinguin els calendaris del tren convencional s'ha trencat quan el ple ha passat a debatre dues mocions ben diferents sobre l'Estatut. Els partits han seguit el guió que marquen els seus partits i els dos regidors del PP s'han quedat sol defensant una moció on es demana que l'Ajuntament de Girona acati la sentència de l'Estatut dictada pel Tribunal Constitucional.

Per la seva banda, el PSC, CiU, ERC i ICV han aprovat un text on agraeix el paper dels gironins que van anar a la manifestació del passat dissabte, donar suport al grup d'experts juristes que hauran de fer una anàlisi exhaustiva de la sentència, donar suport a les actuacions del President i la seva compareixença davant el Parlament i d'altres iniciatives que, amb caràcter unitari, sorgeixin de la societat civil.