Felip VI arriba avui a Girona en la seva primera visita oficial a Catalunya

El rei espanyol i el president de la Generalitat coincidiran per primer cop després del dia de la proclamació

Felip VI fa avui una visita llampec a Girona per assistir a la cinquena edició del Fòrum Impulsa, que se celebra a l'Auditori de la ciutat. L'agenda del monarca inclou una reunió del Patronat de la FPdGi, que es farà a porta tancada, i el lliurament dels premis, que distingeixen el talent emprenedor de cinc joves i una entitat.

Tradicionalment, d'ençà que se celebra el Fòrum Impulsa, el nou monarca i la seva esposa sempre han presidit aquesta cita de finals de juny (tot i que abans, ho feien en qualitat de prínceps). Fins i tot, Felip de Borbó i Letizia Ortiz s'havien quedat dos dies a la ciutat. En un principi, perquè la reunió del patronat es feia la tarda abans a celebrar-se el fòrum; i després, perquè l'organització va decidir estendre els actes centrals d'Impulsa i passar-los d'un a dos dies.

Aquest 2014, però, els compromisos dels nous reis no els permetran assistir a la sessió del Fòrum Impulsa de divendres (que serà quan tindran lloc les ponències). Demà, com recull l'agenda de la Casa Reial, Felip VI serà a la Zarzuela per presidir la reunió amb els presidents i directors de les Reials Acadèmies integrades a l'Institut d'Espanya.

El lliurament dels Premis FPdGi començarà avui a les set del vespre i servirà per donar el tret de sortida a la cinquena edició del fòrum. Qui obrirà l'acte serà el director artístic del Teatre Goya de Barcelona, Josep Maria Pou, que donarà pas a una actuació del conjunt The Gospel Viu Choir.

Precisament, just a la mateixa hora en què comenci el lliurament, sortirà de la plaça del Vi una manifestació convocada contra la presència del monarca a Girona. L'impulsen una quinzena d'entitats i partits polítics (entre ells, ERC, ICV i la CUP) per deixar palès el rebuig de la ciutat a la institució i fer bandera del dret a decidir.

Sopar privat

El president de la Generalitat, Artur Mas, no assistirà a l'acte d'entrega dels Premis FPdGi a l'Auditori-Palau de Congressos per motius d'agenda. Per part del Govern, però, sí que ho faran entre d'altres el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.

Artur Mas sí que serà a Girona per al sopar privat que oferirà la FPdGi un cop acabi el lliurament dels guardons. A l'àpat hi estan convidats els premiats, els ponents del Fòrum Impulsa de divendres i tots els patrons de la Fundació.

Precisament, serà aquí on coincidiran Felip VI i Artur Mas per primer cop després del dia de la proclamació. Tot i això, a priori res fa preveure que hi hagi una trobada formal entre el rei espanyol i el president de la Generalitat, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant el sopar. Entre d'altres, perquè la inauguració del fòrum -un acte marcat pel protocol- ja té l'agenda tancada des de fa setmanes.

Oberts i col·laboratius

La cinquena edició del Fòrum Impulsa té com a eix vertebrador el lema 'Oberts i col·laboratius', i vol ser l'altaveu i plataforma de trobada del talent dels joves. Després de la inauguració i l'entrega dels premis, demà el Fòrum Impulsa donarà pas a les ponències.

Es preveu que més de 1.300 assistents -la majoria, joves- segueixin les diferents intervencions, que exposaran projectes i iniciatives d'èxit basats en la col·laboració. Entre els conferenciants destacats d'aquest 2014 hi ha el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales; l'inventor de les identitats a Internet, Paul Mockapteris; l'expresident del Banc Mundial James D. Wolfensohn; el creador del moviment col·laboratiu OuiShare, Antonin Léonard, i el conseller delegat de Repsol Josu Jon Imaz.

La cinquena edició del Fòrum Impulsa també s'obre a la ciutat. Aquesta tarda, es farà la segona edició dels 'Close Encounters', on els seus 260 participants podran interactuar amb ponents i premiats de les diferents edicions, i amb patrons i membres del Consell Assessor de la FPdGi. Les reunions -n'hi ha 25 de programades- es faran a les diferents cafeteries de la plaça Independència de la ciutat.

A més, aquest any també s'encetaran les 'Open Sessions'. La primera edició d'aquestes trobades es farà aquesta tarda a la Casa de Cultura. Són unes sessions obertes, a les quals podrà assistir tothom interessat -estigui o no inscrit al Fòrum Impulsa. Tindran diferents formats (des de ponències a tallers, passant per sessions de 'coaching' o 'master classes').