El FITAG aplegarà 600 actors d'arreu del món durant 5 dies

El festival vol acostar-se als col·lectius d'immigrants i també potenciar els intercanvis internacionals

Del 26 al 30 d'agost Girona tornarà a convertir-se en el referent del teatre amateur. El FITAG arriba a la 14ena edició i acollirà més de 600 actors no professionals vinguts de quinze companyies i col·lectius teatrals de Girona, així com també cinc companyies de la resta de l'Estat i onze d'internacionals. 
La capital acollirà 33 representacions a alguns dels seus vuit escenaris: el Museu del Cinema, la Sala La Planeta, el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal (novetat), el Teatre Municipal de Girona, el Centre Cultural La Mercè (novetat), el pati de la Casa de Cultura, el pati de les Magnòlies i l'Escenari FITAG de Nits. En total, es posaran més de 8.000 entrades a la venda, la meitat gratuïtes i la resta a 5 euros. També s'han programat espectacles fora de Girona, a municipis que formen la xarxa FITAG Municipis com Figueres, Lloret de Mar, Palamós, Palafrugell, Maçanet de la Selva i La Jonquera.

La presentació de la propera edició del festival s'ha fet aquest dimecres. Durant la presentació, els organitzadors han destacat que un dels aspectes més rellevant d'aquest any és l'impulss que es dóna als intercanvis internacionals, que ja fa mesos que s'estan organitzant. La idea és arribar a la celebració de la 15a edició del FITAG plantejant una nova etapa basada en la cultura de la 'glocalització',amb la qual es pugui intercanviar coneixements i recursos entre els àmbits local i internacional.

Un altre dels aspectes remarcables d'aquesta edició és la voluntat de convertir el festival en un instrument per al foment de la cultura comunitària. Per això, el fil conductor escollit per a aquesta edició ha estat el de treballar a l'entorn de la integració, la cooperació i la multiculturalitat. "El FITAG vol acostar-se a la immigració i als col·lectius més desafavorits i enviar el missatge que el teatre i la cultura de casa nostra també són per a ells", ha declarat el director del festival, Martí Peraferrer. 

Així doncs, l'espectacle inaugural el protagonitzarà el col·lectiu teatral Afrogironins, els quals, amb la col·laboració especial del Cor Àkan, estrenaran 'Carícies de pedres i aigües'. Es tracta d'una obra creada especialment per a l'ocasió i que vol transmetre que l'escenari i el teatre també poden ser un pont per a la integració de les cultures i un lloc en el qual refugiar-se quan la vida quotidiana no ens somriu.

Altres aspectes del festival

Dins del FITAG Municipis enguany s'incorpora la novetat de l'Off-FITAG que consisteix en la representació d'obres fora de les dates del festival. En concret, són dues coproduccions de companyies teatrals gironines que actuaran -dins i fora de les dates del festival- amb dos grups de fora de casa nostra (un de rus i un altre de madrileny). Encara hi ha una tercera coproducció (amb Argentina), però aquesta només es podrà veure dins la programació oficial del FITAG 2014.

El festival també consolida el teatre als espais municipals de Girona, el que anomena Microteatre. Grups d'actors i actrius amateurs de les comarques gironines presentaran els matins al Museu del Cinema obres breus (de 10 minuts) escrites per autors reconeguts, sota la direcció escènica de Ramon Perera i la direcció musical de Rafael Vega, tots dos sevillans. Les obres es representaran seguint un original circuit per les instal·lacions del museu. 

L'any passaat el festival va estrenar el petit FITAG, destinat als més. Durant tres matins, del 28 al 30 d'agost, a la Casa de Cultura de Girona s'hi oferiran propostes teatrals per al públic infantil creades per actors i actrius de teatre amateur. A més, a l'Auditori de la Casa de Cultura els alumnes de l'escola de Teatre de El Galliner també mostraran els seus treballs. El mateix auditori Josep Viader de la Casa de Cultura seguirà acollint als vespres el ja popular FITAG de Nits, un petit cabaret, lúdic i festiu, que és alhora un punt de trobada obert a tothom.