Joaquim Nadal assegura que al PSC, 'si discrepes, sobres'

Els socialista ja no vol ocupar més càrrecs de responsabilitat i diu "no tenir forces"

Joaquim Nadal ha fet pública aquest dijous la carta que diumenge va entregar en mà al primer secretari del PSC a Girona, Juli Fernández, per explicar-li que plegava de president.

A la carta, de més de quatre fulls, Nadal exposa els motius que el porten a deixar el càrrec orgànic que ocupava dins el partit i, conseqüentment, a retirar-se definitivament de la primera línia de la política. La idea final que Nadal llença a la carta és que el PSC continua essent el seu partit però que no té forces per seguir ocupant càrrecs de responsabilitat. "Ja no em veig amb cor ni amb ganes de continuar assumit responsabilitats orgàniques", conclou la carta.

Aquest matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Nadal ha deixat clar que la seva no és "cap maniobra" per acostar-se ni a CiU ni a ERC i que tampoc té pensat participar en la fundació de cap nou partit. "Només tornaré a la primera línia de la política si és per un cas d'emergència nacional", ha dit l'exconseller socialista, que apunta que la seva vida en política ha estat dilatada i que es dóna per satisfet. 

La renovació al PSC

L'exconseller també aposta perquè al PSC hi hagi una profunda renovació i ha assenyalat el model d'ERC com a exemple a seguir. Nadal ha lloat el paper que va tenir Joan Puigcercós quan va decidir fer un pas enrere i permetre que el partit es renovés pràcticament en la seva totalitat, situant a Oriol Junqueres (que en aquell moment no era militant) com a líder dels republicans.
"Si el PSC fos capaç de fer el mateix, situant un independent al capdavant del partit, deixaria entrar aire nou des de fora", ha manifestat Nadal, que creu que la clau de l'èxit d'ERC és que al nou president "no se li passa factura del passat del partit".


Una carta amb retrets i autocrítica

Nadal ha volgut fer públic el contingut íntegre de la carta que va entregar a Fernández exposant perquè plegava de president. Les argumentacions de l'exconseller arrenquen del congrés de Lloret de Mar de febrer del 2012, quan es va escollir la nova executiva amb només cinc vots de diferència. Segons alerta Nadal, en aquell moment ja es va fer evident la fragilitat del partit a Girona, ja que hi havia tres candidatures: la d'en Juli Fernández, la de la Pia Bosch i la de l'Ignasi Thió (la de perfil més jove i de renovació).

Segons explica Nadal, en aquell moment va convèncer Bosch perquè renunciés a ser primera secretària i sumés els seus vots a la candidatura de l'actual primer secretari, Juli Fernández. "És molt probable que tant tu com jo cometéssim un error de càlcul en un intent benintencionat de posar en valor el sentiment de continuïtat i de l'estabilitat institucional interna del partit", reconeix Nadal, que assumeix que llavors es pensava que podia "evitar la ruptura".

Ara bé, el ja expresident dels socialistes gironins fa autocrítica i afirma que no ha pogut frenar la ruptura interna del partit. A partir d'aquí, reparteix culpes entre la seva responsabilitat com a president i també la gestió del primer secretari, Juli Fernández. Entre d'altres, assumeix que no han sabut mantenir "l'especificitat" del PSC gironí dins l'espai socialista català i que el projecte "s'ha anat diluint". A més, considera que malgrat que Fernández es volgués erigir com un "pont" entre els diversos sectors del partit, aquesta posició no ha quallat i hi hagut una "polarització" entre el primer secretari i d'altres membres del partit.

A més, acusa Fernández de representar amb "oficialitat i ortodòxia" el partit en casos com l'expedient a la diputada gironina Marina Geli per haver trencat la disciplina de vot al Parlament. "No hi ha hagut diàleg i per això hi ha hagut ruptura".


També considera que ha estat un detonant la seva decisió de presidir la Taula gironina pel dret a decidir, a proposta de l'alcalde convergent Carles Puigdemont. "Inicialment va ser una bomba atòmica dins el PSC", diu a la carta. A partir d'aquest moment, creu que el seu paper com a president "era tolerat però no acceptat". "Si discrepes, sobres; si et plegues a les posicions dominants, mantindràs el teu paper d'àrbitre aparent. Així m'he sentit sovint", explica Nadal a la carta. 

"Fa més d'un any que no faig de president"

Tot i el to d'autocrítica que es pot llegir en alguns moments de la carta, Nadal també acusa directament Juli Fernández d'haver-lo arraconat dins el partit a Girona. "Fa més d'un any que no faig de president, que no sóc considerat com a tal i que no sóc reconegut en aquesta condició", assegura. A més, afegeix que no sap "res o gairebé res", que no se'l convoca ni se'l consulta i que no parla amb el primer secretari. "Només constato i no busco culpables", assenyala a la carta.

A més, també culpa Fernández i d'altres membres del partit d'haver fet declaracions públiques i a les xarxes socials contra la seva persona i, en canvi, assegura que ell mai ha carregat contra el primer secretari. Per això, considera que, com a president, s'ha sentit "desautoritzat".

Al final de l'escrit reconeix que possiblement la seva renúncia no arribi en el millor moment -amb unes eleccions europees a tocar- però assegura que l'experiència en política el porta a pensar que "mai no és el moment oportú perquè sempre hi ha una cosa o altra".

Pots llegir la carta íntegra a Juli Fernández al web del PSC.