Una plataforma proposa als ajuntaments del Pla de l'Estany que es declarin exclosos de la Constitució

L'entitat demana a 11 municipis que segueixin l'exemple de Port de la Selva

En el text que la plataforma ha fet arribar als 11 ajuntaments de la comarca es justifica que' davant la situació que viu la ciutadania de Catalunya' -després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional- cal un pronunciament per reconèixer que la sentència 'retalla molt greument l'Estatut en qüestions clau per a l'autogovern'.

També recull que l'Estatut va ser aprovat per àmplia majoria en referèndum i que 'ja és un text de mínims perquè les Corts espanyoles ja el van retallar'. Per això, també sosté que la reacció del Tribunal Constitucional significa que les aspiracions d'autogovern 'no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol'.

A la moció també es qualifica 'd'impossible' que es faci una reforma de la Constitució amb l'objectiu de donar encaix a les aspiracions catalanes d'autogovern i també determina que la sentència 'tanca de forma definitiva el sostre d'autogovern de Catalunya dins l'estat espanyol'.

Per tot plegat, es proposa acordar a tots els ajuntaments que la sentència 'qüestiona la sobirania espanyola sobre Catalunya' i, per això, es decideix declarar el municipi 'moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució Espanyola en un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica'.

Reaccions a la Diputació de Girona

Des de la Diputació de Girona, ERC, CiU i PSC han emès un comunicat conjunt on posen de manifest que la sentència modifica 'la voluntat del poble expressada en referèndum' i també fa públic el suport a la convocatòria de manifestació d'Òmnium Cultural.

En la declaració demana també unitat de totes les forces polítiques, que consideren 'necessària en moments de gran transcendència'. També es demana defensar una voluntat 'ferma i clara' del poble de Catalunya i 'reiterar la necessitat d'autogovern i el dret a decidir que tenim com a poble'.