El Port de la Selva s'exclou moralment de la Constitució Espanyola

La resolució parla de la impossibilitat d'encaix entre l'autogovern de Catalunya i el redactat espanyol

La sentència de l'Estatut del passat dilluns provoca encara reaccions una setmana després. La darrera ha arribat des de l'Ajuntament de la localitat empordanesa de El Port de la Selva, que s'ha declarat aquest dilluns en ple extraordinari, 'exclòs moralment de la Constitució espanyola'. L'escrit critica durament la sentència qualificant-la 'd'humiliant', i diu que redueix a un 'text de mínims' la carta magna catalana. L'alcalde Genís Pitart ha manifestat que el propi Tribunal Constitucional ha fet que el poble es manifestés exclòs del redactat espanyol i que aquesta 'acció contundent' recull el sentiment de 'frustració' que ha generat la sentència del TC.

Pinart també considera que la sentència del TC s'allunya de l'objectiu integrador de la Constitució. 'Temps enrere es va dir que la Constitució es va fer amb l'ànim que hi cabés tothom, però ens ha deixat marginats', indica l'alcalde. Pinart també ressalta: 'Aquesta no és la Catalunya que volem, i tampoc encaixa amb l'Espanya que ells volen'. Amb la declaració subscrita aquest matí, l'alcalde ha explicat que es recull la voluntat del municipi de l'Alt Empordà. 'Les accions sempre seran parlades, mai violentes, però també hem d'ensenyar què volem', conclou.

Per aquest motiu, l'Ajuntament es desvincula de l'àmbit de la Constitució 'en un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica'. La declaració assevera també que l'encaix de les aspiracions d'autogovern de Catalunya amb la Constitució són una quimera impossible i que la sentència del TC tanca de forma definitiva el sostre d'autogovern català. El text, que ha rebut el suport dels set regidors de la corporació ( 4 de CiU, 2 d'ERC i 1 del PSC ), anima als ciutadans a manifestar-se als actes públics en contra de la sentència i en defensa de l'exercici del dret d'autodeterminació.