La Diputació troba una porta oberta per reclamar la gestió de l'Aeroport de Girona

Es confirma que l'Estat va traspassar les instal·lacions a Aena el 2010

La setmana passada saltava a la llum el fet que els terrenys de l'aeroport de Girona continuen essent propietat de la Diputació de Girona. La corporació els va cedir gratuïtament a l'Estat el 1964 però a les escriptures mai es va formalitzar un canvi de titular. El que la Diputació va traspassar a l'Estat era l'ús dels terrenys però no la propietat i, per tant, encara n'és formalment la titular 50 anys més tard. 

Quan es va conèixer aquesta situació, el president de la corporació, Joan Giraut, va treure importància al fet que la Diputació encara sigui la titular dels terrenys. Segons va argumentar, es tractava d'uns solars considerats de domini públic i la cessió -tot i no haver-se formalitzat en escriptura- no prescriu i no es poden reclamar els terrenys a l'Estat. Ara bé, va apuntar que un escenari diferent es donaria si, arran de la creació de la societat privada Aena Aeropuertos, l'Estat hagués cedit no només la gestió de l'aeroport sinó també les instal·lacions. Aena ha cedit tots els béns en matèria aeroportuària a aquesta nova societat i ara l'estat espanyol està estudiant diferents escenaris per a l'entrada de capital privat en la mateixa. 

Traspàs de gestió i de terrenys

Segons recull el reial decret de 2010 que dóna lloc a la creació d'Aena Aeropuertos, "tots els béns de domini públic estatal adscrits a l'entitat pública Aena (...) deixaran de tenir la naturalesa de béns de domini públic". Això significaria que les instal·lacions de Vilobí d'Onyar, construïdes en sòl propietat de la Diputació de Girona, han canviat de mans i ja no estan considerades públiques ja que són cedides a la nova empresa Aena Aeropuertos. 

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ja va admetre en el seu moment que si es confirmava que no només s'havia traspassat la gestió sinó també els terrenys podrien tenir un nou argument per reiniciar les negociacions amb l'Estat pel tema de la gestió. Des del territori fa anys que s'arrossega la reivindicació -capitanejada per la Diputació, la Generalitat i la Cambra de Comerç- de poder participar en la gestió de l'equipament.