Tres webs d'ajuntaments gironins són distingits per qualitat i transparència

Són els de Blanes, Llagostera i Celrà

Els webs de 48 ajuntaments catalans -3 d'ells gironins- han rebut aquest dimarts distincions a la qualitat i la transparència a través del Segell Infoparticipa, un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB. El distintiu es basa en els resultats d'avaluar els webs a partir de 41 preguntes que indaguen sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

El mapa resultant s'ha actualitzat amb una segona onada d'avaluacions, a partir del maig del 2013, i s'ha constatat una millora en la informació. El Mapa Infoparticip@ és la versió més recent d'una plataforma en línia, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local, que va ser desenvolupada el 2012 pel LPCCP. La versió actual s'ha elaborat gràcies al suport d'un projecte R+ D+i concedit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (2013-2015) liderat per la directora del LPCCP, Amparo Moreno, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB.

A Catalunya, els resultats de la primera avaluació dels webs dels 947 ajuntaments que va realitzar el LPCCP (d'abril de 2012 a maig de 2013) van posar de manifest que la informació d'aquestes pàgines era molt insuficient i deficient. Amb la segona onada d'avaluacions, a partir de maig de 2013, l'equip del LPCCP (amb la col·laboració de l'equip de la Universitat de Vic) ha impulsat la concessió del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local com un al·licient. Les dades permeten afirmar que el Mapa Infoparticip@ ha contribuït a la millora de la informació dels webs de les corporacions locals catalanes, tant quantitativa com qualitativament.

Alguns dels webs guardonats són els d'Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Feliu de Llobregat, que han aconseguit un 100% d'indicadors positius. A més, entre els ajuntaments distingits, es troben el de la ciutat de Barcelona i el de Tavèrnoles (Osona), localitat amb només 312 habitants. De forma excepcional es va acordar atorgar-lo també a dos ajuntaments que compten amb la puntuació requerida però els falta complir un indicador.

Quant a la Menció, també de forma excepcional, es va concedir a tres ajuntaments que compleixen amb la puntuació però els falta un indicador preferent. I, en tercer lloc es va concedir el Reconeixement a un ajuntament que compleix els requisits i, de nou de forma excepcional, a vuit ajuntaments més que també superen la puntuació però no compleixen amb un o dos indicadors.

Millores constatades

La quantitat de webs que han aconseguit més del 50% d'indicadors positius s'ha més que doblat, tot passant de 64 a 129. Paral·lelament, el nombre de webs amb un suspens han passat de 875 a 815. Ha baixat especialment el nombre de portals que tenen suspesos per sota del 25% d'indicadors positius, tot passant de 649 a 564.

La mitjana d'indicadors positius és de 29%, cinc punts més que en la primera onada d'avaluacions. Val a dir, a més, que l'anàlisi de les dades posa de manifest desequilibris importants segons el nombre d'habitants dels municipis i la distribució territorial que provoquen desigualtats entre les ciutadanes i ciutadans en l'exercici del dret a l'accés a la informació. A mesura que disminueix el nombre d'habitants dels municipis augmenten els suspensos i les puntuacions més baixes. No ha suspès cap web dels 23 municipis amb més de 50.000 habitants.

Els webs que han rebut un segell Infoparticipa 2013 són els de Tavèrnoles (Osona), Alella (Maresme), Solsona (Solsonès), Masquefa (Anoia), Prats de Lluçanès (Osona), Calldetenes (Osona), Gavà (Baix Llobregat), el Vendrell (Baix Penedès), Tortosa (Baix Ebre), Vallirana (Baix Llobregat), Cubelles (Garraf), Celrà (Gironès), Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat), Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), Manlleu (Osona), Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), Calella (Maresme), Llagostera (Gironès), Balenyà (Osona), Terrassa (Vallès Occidental), Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Manresa (Bages), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Viladecans (Baix Llobregat), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Premià de Mar (Maresme), Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Begues (Baix Llobregat), Barcelona (Barcelonès), l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), Vilanova del Camí (Anoia), Sabadell (Vallès Occidental), Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat).

D'altra banda, els que han rebut la Menció Infoparticipa 2013 són els de Sant Celoni (Vallès Oriental), Granollers (Vallès Oriental) i Mataró (Maresme). Finalment, els que han rebut el Reconeixement Infoparticipa 2013 són els de Gurb (Osona), Vila-Seca (Tarragonès), Les Masies de Voltregà (Osona), Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), Roda de Ter (Osona), Sant Just Desvern (Baix Llobregat), el Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Castelldefels (Baix Llobregat) i Blanes (Selva).

El rector de la UAB, Ferran Sancho, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, han presidit l'acte de lliurament, que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona i ha comptat amb la presència d'alcaldes i representants municipals dels ajuntaments distingits.