Una sentència obliga a retirar les polèmiques antenes de Movistar a Figueres

El jutge considera que no compleixen amb la normativa i dóna la raó als veïns

Els veïns del barri de Poble Nou de Figueres estan de celebració. Finalment el Jutjat Contenciós número 1 de Girona els ha donat la raó sobre la il·legalitat de les tres antenes de telefonia mòbil propietat de Movistar i instal·lades al terrat de l'edifici del carrer Balmes, num. 25.

La resolució assenyala que les antenes no compleixen amb l'actual normativa de la ciutat i és per aquest motiu que hauran de ser desconnectades i retirades.

Tot i donar la raó als veïns en aquest punt, el contenciós també rebutja algunes de les seves pretensions. En concret, obrir un expedient sancionador contra la companyia, interposar-li multes i fixar indemnitzacions per als veïns afectats.

Pel què fa a l'expedient sancionador, el jutjat subratlla que aquest no es pot obrir "perquè la normativa de telecomunicacions a Figueres no ho contempla". En relació a les multes, la sentència diu que, en tot cas, aquestes s'hauran d'interposar si l'empresa no fa cas de la resolució i no retira les antenes. I per últim, en allò que fa referència a les indemnitzacions als veïns afectats, el jutjat ho rebutja perquè "no s'ha acreditat ni tan sols indiciàriament l'existència de cap dany efectiu, real i econòmicament avaluable" produït pels aparells de telefonia.

La sentència no és ferma i es pot recórrer. El portaveu dels veïns afectats, Lluís Benejam, desitja però que la resolució tanqui el conflicte d'una vegada per totes. "Davant aquesta sentència judicial, demanem a l'Ajuntament que no faci perdre més el temps i els diners als veïns, i que d'una vegada per totes faci complir la llei i retiri les antenes de telefonia que estan emetent de manera il·legal al barri del Poble Nou de Figueres des de fa tres any i mig; en concret, des del juliol del 2010", conclou el portaveu.

Les tres antenes de telefonia mòbil porten més de tretze anys instal·lades dalt del terrat. Des de llavors, els veïns no havien pogut fer res per exigir la seva retirada però a partir del març del 2009 la situació es va posar a favor seu amb l'aprovació, per part de l'Ajuntament de Figueres, d'una 'Modificació puntual del PGOU núm. 02.07 per a la implantació de serveis tècnics de telecomunicacions', que inclou el Pla Director sobre el desplegament de la telefonia mòbil al municipi.

Segons aquesta normativa, les antenes que no compleixen les localitzacions establertes en un total de 12 emplaçaments, com és el cas de les del carrer Balmes, s'havien de traslladar als emplaçaments previstos en zones de l'extraradi en un termini de dotze mesos a comptar des de la seva vigència. I per tant, les antenes estan emetent de forma il·legal des de fa més de 25 mesos.

Van ser els mateixos veïns que van descobrir la situació d'il·legalitat en què es trobaven després de revisar l'expedient municipal que, segons diuen, l'ajuntament desconeixia. També van veure que s'ha incorregut a diferents faltes administratives, com ara la de no fer les revisions d'emissions obligatòries cada cinc anys. Per això, van fer una instància al consistori informant de la irregularitat i demanant el compliment de la normativa amb la retirada de les antenes.

Davant la negativa del consistori a atendre les seves peticions, van decidir interposar una denúncia que fou acceptada a tramit el 8 de novembre del 2012.