S'admet a tràmit la demanda d'uns veïns de Figueres per retirar unes antenes 'il·legals'

Els afectats donen per trencada la via del diàleg amb el consistori i confien que les tres antenes es desmantellin per ordre judicial

Els afectats van decidir portar-ho als tribunals després d'esgotar les vies de diàleg i dur a terme diferents actes reivindicatius, com ara la pintada d'un moral al mateix carrer. Prèviament, van obrir un procés administratiu amb una denúncia que van presentar a l'Ajuntament on s'ordenava la fi de l'activitat de les antenes de forma immediata i la seva retirada. Davant el silenci administratiu, els 314 veïns que donen suport a la denúncia van presentar un recurs contenciós administratiu que ara ha estat admès a tràmit.

Benejam lamenta haver-ho hagut de recórrer a la justícia. "És trist que finalment ens haguem de gastar temps i diners per aconseguir que simplement l'Ajuntament apliqui la seva pròpia legislació", assenyala.

Els motius de la "il·legalitat"

Les tres antenes de telefonia mòbil porten més de tretze anys instal·lades en el terrat d'un particular del número 25. Des de llavors, els veïns no havien pogut fer res per exigir la seva retirada però a partir del març del 2009 la situació es va posar a favor seu amb l'aprovació, per part de l'Ajuntament de Figueres, d'una 'Modificació puntual del PGOU núm. 02.07 per a la implantació de serveis tècnics de telecomunicacions', que inclou el Pla Director sobre el desplegament de la telefonia mòbil al municipi.

Segons aquesta normativa, les antenes que no compleixen les localitzacions establertes en un total de 12 emplaçaments, com és el cas de les del carrer Balmes, s'havien de traslladar als emplaçaments previstos en zones de l'extraradi en un termini de dotze mesos a comptar des de la seva vigència. I per tant, les antenes estan emetent de forma il·legal des de fa 25 mesos.

Van ser els mateixos veïns que van descobrir la situació d'il·legalitat en què es trobaven després de revisar l'expedient municipal que, segons diuen, l'ajuntament desconeixia. També van veure que s'ha incorregut a diferents faltes administratives, com ara la de no fer les revisions d'emissions obligatòries cada cinc anys. Per això, van fer una instància al consistori informant de la irregularitat i demanant el compliment de la normativa amb la retirada de les antenes.

Un segon procés obert amb al·legacions

Els veïns donen per trencades les negociacions amb l'Ajuntament després que el mes de juliol passat es cancel·lés una reunió tot dient que "no tenien res més a aportar", explica el seu portaveu, Lluís Benejam. I no només això. Es queixen que el consistori va aprovar de forma inicial una modificació del Pla General que permetrà que les antenes il·legals instal·lades a la ciutat abans del 2009 podran quedar-se tot i estar fora del planejament. D'aquesta manera, s'evitaria haver-les de treure tal i com establia fins ara la normativa. El que s'intenta, segons els veïns, és "legalitzar de facto" la instal·lació de telefonia mòbil que Movistar té al barri de Poble Nou.

Davant aquesta modificació, els veïns van presentar un seguit d'al·legacions en contra i ara falta que es resolguin. El pas següent seria l'aprovació provisional al ple municipal per després passar-ho a la comissió d'Urbanisme de Girona, que hauria de fer-ne l'aprovació final.

A l'espera del que pugui decidir la justícia, confien poder "demostrar" que la modificació del Pla General és "injusta" i que fa "prevaldre els interessos d'una companyia privada" per sobre dels "interessos generals de la població", segons els veïns.