Uns veïns de Figueres amenacen amb desmuntar tres antenes de telefonia d'un terrat il·legals

Pinten un mural a una paret per denunciar que l'Ajuntament no ha fet res per fer complir la llei

  • El mural que els veïns han pintat per protestar © ACN
    El mural que els veïns han pintat per protestar © ACN
Es tracta d'unes antenes antigues, que porten més de tretze anys instal·lades en el terrat d'un particular. Des de llavors, els veïns no havien pogut fer res per exigir la seva retirada però a partir del març del 2009 la situació es va posar a favor seu amb l'aprovació, per part de l'Ajuntament de Figueres, d'una 'Modificació puntual del PGOU núm. 02.07 per a la implantació de serveis tècnics de telecomunicacions', que inclou el Pla Director sobre el desplegament de la telefonia mòbil al municipi.

Segons la nova normativa, les antenes que no compleixen les localitzacions establertes en un total de 12 emplaçaments, com és el cas de les del carrer Balmes, s'havien de traslladar als emplaçaments previstos en zones de l'extraradi en un termini de dotze mesos a comptar des de la seva vigència. I per tant, les antenes estan emetent de forma il·legal des de fa un total de 21 mesos.

Van ser els mateixos veïns que van descobrir la situació d'il·legalitat en què es trobaven després de revisar l'expedient municipal que, segons diuen, l'ajuntament desconeixia. També s'ha incorregut a diferents faltes administratives, que ara la de no fer les revisions d'emissions obligatòries cada cinc anys. Per això, van fer una instància al consistori informant de la irregularitat i demanant el compliment de la normativa amb la retirada de les antenes. Han passat set mesos, des que ho van comunicar a l'Ajuntament i en fa cinc que es van reunir amb el regidor de Medi Ambient, Pere Giró. Aquest últim assegura que han enviat una notificació a la companyia Telefónica i que també està en converses amb Vodafone, que també utilitza les antenes, però els veïns es queixen que les antenes continuen al seu lloc.

"Se'ns ha acabat la paciència", advertia un dels portaveus dels afectats, Lluís Benejam, que recriminava la passivitat de l'ajuntament i la falta de contundència per fer complir la llei. "No entenem que l'ajuntament no tingui eines per enviar simplement la policia i tancar l'activitat il·legal" com es fa per exemple amb altres casos com ara una discoteca sense llicència, assenyala Benejam, que afegeix que és tan simple com fer complir la llei. I en aquest sentit, tampoc entenen què s'està negociant amb les companyies perquè, des del seu punt de vista, no hi ha res a parlar perquè la normativa és molt clara.

Del mural reivindicatiu al seu desmentallament

Aquest divendres han expressat el seu malestar amb la pintada d'un mural a una paret del costat de l'edifici on hi ha les antenes amb el permís del seu propietari, que dóna al carrer. En ell, s'hi podia llegir la frase 'Fora antenes il·legals!! Responsables: Telefónica, Vodafone, Ajuntament, propietari edifici', amb lletres vermelles i negres. Aquesta ha estat una de les accions reivindicatives però en preparen una de més contundent. Segons Benejam, esperen no haver-hi d'arribar, però estan estudiant la possibilitat de desmuntar ells mateixos les antenes si abans del gener l'ajuntament no ha fet complir la llei. Dit d'una forma més diplomàtica, els veïns s'estan plantejant "actuar de forma subsidiària" si l'administració no fa complir la llei, ha explicat.