Denuncien l'Ajuntament de Figueres per no retirar unes antenes de telefonia il·legals

Aquest matí s'ha presentat el requeriment legal amb la signatura de 314 veïns com a pas previ per iniciar la via judicial

"Volem forçar que l'Ajuntament faci complir la legalitat, ordeni al titular de les antenes i al propietari de l'edifici que cessi el seu ús, les precinti i les clausuri", explica l'advocat dels veïns que porta el seu cas, Eduard de Ribot, que explica que l'ajuntament ha de donar un termini de vint dies per la seva retirada i en cas contrari, que ho faci de forma forçosa i a costa del titular. És el mateix advocat que assessora el grup ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà.

Les tres antenes de telefonia mòbil porten més de tretze anys instal·lades en el terrat d'un particular del número 25. Des de llavors, els veïns no havien pogut fer res per exigir la seva retirada però a partir del març del 2009 la situació es va posar a favor seu amb l'aprovació, per part de l'Ajuntament de Figueres, d'una 'Modificació puntual del PGOU núm. 02.07 per a la implantació de serveis tècnics de telecomunicacions', que inclou el Pla Director sobre el desplegament de la telefonia mòbil al municipi.

Segons la nova normativa, les antenes que no compleixen les localitzacions establertes en un total de 12 emplaçaments, com és el cas de les del carrer Balmes, s'havien de traslladar als emplaçaments previstos en zones de l'extraradi en un termini de dotze mesos a comptar des de la seva vigència. I per tant, les antenes estan emetent de forma il·legal des de fa 25 mesos.

Van ser els mateixos veïns que van descobrir la situació d'il·legalitat en què es trobaven després de revisar l'expedient municipal que, segons diuen, l'ajuntament desconeixia. També van veure que s'ha incorregut a diferents faltes administratives, com ara la de no fer les revisions d'emissions obligatòries cada cinc anys. Per això, van fer una instància al consistori informant de la irregularitat i demanant el compliment de la normativa amb la retirada de les antenes.

Una normativa municipal nova "innecessària"

La resposta de l'Ajuntament ha estat iniciar l'aprovació d'una normativa municipal però els veïns, després d'assessorar-se, consideren que és del tot inncessària perquè ja hi ha un marc legal vigent. "Estan perdent el temps i els diners redactant una ordenança que no és necessària per fer complir la llei que ells mateixos van modificar", denuncia el portaveu dels veïns afectats, Lluís Benejam, que afegeix que és "ridícul" haver d'esperar ben bé passat l'estiu per retirar unes antenes que a dia d'avui ja operen de forma il·legal.

Consideren que el fet que l'ajuntament encara no hagi actuat és un acte de "covardia" per no anar en contra de l'empresa de telefonia o per "ineficàcia" de la mateixa administració local. És per això que, si en un termini de tres mesos, el consistori no passa a l'acció, els 314 veïns signants del requeriment presentat avui presentaran de forma formal una denúncia per la via administrativa davant el jutjat contenciós administratiu de Girona per "exigir que compleixi les seves obligacions" i "depurar responsabilitats administratives i disciplinàries" tant a l'administració local com als propietaris de les antenes i al titular de l'immoble.