El portaveu de la CUP a Girona es nega a declarar pels incidents a Fellines contra la MAT

Unes vuitanta persones s'han concentrat a tocar de la comissaria de Vista Alegre

Els tres imputats que estaven citats a declarar aquest matí davant dels Mossos d'Esquadra s'han negat a declarar a l'espera que el procés arribi a mans de la justícia. Es tracta del regidor i portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, i el regidor de SI de Viladasens, Albert Saus, imputats per un delicte de resistència mentre que l'activista que es va enterrar a Fellines ho està per un delicte de coaccions, segons ha explicat el seu advocat, Benet Salellas.

Dijous passat un altre activista va ser detingut per haver participat en la protesta. Concretament, se l'imputava un delicte d'atemptar contra l'autoritat i l'endemà va quedar en llibertat amb càrrecs. Aquest matí quedaven dos activistes més que estaven pendents de ser detinguts per la policia i que han assistit a la concentració. Un d'ells ha estat detingut per agents després que finalitzés la concentració quan encara estava davant de la comissaria, i l'altre ha decidit entregar-se voluntàriament.

Defensen que no hi ha motius per la imputació i detenció

L'advocat Benet Salellas ha explicat que un cop estudiat l'atestat policial consideren que "no hi ha elements" que provin la seva imputació ja que entenen que l'acte de desobediència de Fellines forma part d'una "lluita legítima" que està "justificada" per la defensa del territori i la "il·legalitat" en les construccions de les torres de la línia de Molta Alta Tensió. "Pensem que convençarem que no són ells el que han de ser jutjats sinó que els culpables d'un model energètic insostenible estan molt lluny de ser detinguts i jutjats", ha dit aquest matí Salellas.

Durant la seva intervenció, també ha denunciat el que consideren un posicionament dels Mossos d'Esquadra en favor dels "interessos d'unes elits polítiques i econòmiques" com és Red Eléctrica (REE) i han reclamat els mateixos drets que els que estan tenint personalitats imputades per corrupció. Per altra banda, Salellas ha denunciat aquest "tracte diferenciat" entre els diferents activistes, ja que hi ha hagut un ordre de detenció a tres d'ells mentre que tres més han estat citats a declarar -dos dels quals són càrrecs electes-, i ha acusat els Mossos d'Esquadra de detenir-los i privar-los de llibertat com a "escarment i càstig previ" al provés judicial.

La CUP demana la compareixença dels consellers d'Interior i Economia

Entre els assistents, hi havia el diputat de la CUP Quim Arrufat que ha volgut solidaritzar-se amb els encausats i ha anunciat que el partit que representa demanarà la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Ramons Espadaler, perquè expliqui el "modus operandi" a l'hora de detenir i "perseguir" fins a casa als activistes així com la seva imputació per delictes greus. Així mateix, també sol·licitaran la compareixença del titular d'Economia perquè, segons ha explicat Arrufat, detalli el sistema per al qual "s'imposen unes infraestructures al servei d'empreses privades a través de mentides persistents i incompliments d'acords signats per la pròpia conselleria pel que fa a les distàncies de seguretat". I ha afegit que estan en contra de la MAT, del model energètic al "servei dels interessos d'una minoria que va en contra dels interessos del país, la població i la democràcia".

Fellines, un poble "desgraciat de per vida"

Un dels membres de la plataforma No a la Mat de Girona, Joel Saus, ha denunciat que, amb les torres de la MAT, Fellines s'ha convertit en un poble "desgraciat de per vida" on no hi haurà persones que hi vulguin anar a viure i els veïns acabaran marxant. I ha insistit en el que consideren un incompliment de les distàncies de seguretat acordades entre la Generalitat i REE. Per això, exigeixen una disculpa i una rectificació del Govern per aquests fets.

La concentració en suport dels imputats contra la MAT ha Fellines ha començat pels volts de les deu del matí enmig d'un dispositiu policial format per agents i dues furgonetes antidisturbis que s'han situat just a davant de la comissaria. Durant almenys dues hores el trànsit del carrer que hi ha just al davant de la comissaria ha quedat tallat. L'acte, que ha aplegat unes vuitanta persones, havia estat convocat des de la CUP, la Plataforma No a la MAT, l'Assemblea No a la MAT Girona, Alerta Solidària, Grup Antirepressiu de Girona i la CGT.

La concentració ha tingut lloc l'endemà que se celebrés una consulta popular organitzada per la Plataforma No a la MAT Selva sobre el projecte de la línia de molt alta tensió i el ramal que afectarà els municipis de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. En total, van votar 6.000 persones i el 99,5% dels participants ho van fer per dir no a la construcció de la línia.