Giraut defensa la legalitat dels assessors de la Diputació de Girona

El president admet que cal netejar-ne la imatge

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha assegurat que la figura dels càrrecs de confiança i assessors designats pels partits polítics és completament legal i s'ajusta a les exigències jurídiques.

Giraut ha explicat que, arran de la polèmica entorn als assessors, han fet consultes legals per comprovar que s'estava complint escrupolosament la llei. "S'ajusta a la legalitat, aquest personal eventual no té cap obligació legal de treballar presencialment a la Diputació", ha afirmat el president.

Tot i això, hi ha diversos procediments legals oberts per indicis de delicte en l'afer dels assessors i càrrecs de confiança. El juliol la fiscalia va obrir una investigació d'ofici i va demanar informació sobre els càrrecs de confiança nomenats entre els anys 2007 i 2012. Concretament, volia tenir el detall del sou, les funcions i els horaris laborals d'aquest personal. A més, la jutgessa del contenciós administratiu 2 de Girona -encarregada del recurs d'Amargant contra la modificació de la seva plaça- va enviar el cas al jutjat d'instrucció i a l'Oficina Antifrau perquè va veure indicis de malversació de fons públics i prevaricació.  

El president ha especificat que tots els assessors són militants de partits i que desenvolupen feines relacionades amb la Diputació o amb qualsevol dels seus organismes. A més, també treballen pels partits. "Jo sóc president de la Diputació de Girona i alcalde de Platja d'Aro, però això no vol dir que no pugui ser president de la intercomarcal d'Unió Democràtica", ha posat a tall d'exemple Giraut. El president defensa que tots els assessors desenvolupen una feina imprescindible per al funcionament de la Diputació de Girona.  

Joan Giraut admet, però, que l'opinió pública desconeix la feina que desenvolupen aquests assessors i això fa que la seva tasca estigui en entredit. Per això, assegura que l'equip de govern de la Diputació "afrontarà la situació" tant jurídicament -demostrant que la seva situació és legal- com políticament. "Si el tema del assessors esta qüestionat perquè algú diu que no se'ls veu dins la institució o dóna peu a pensar que no facin en realitat les tasques per les quals cobren, haurem d'afrontar la situació i plantejarem mecanismes perquè aquesta tasca es pugui visualitzar més", ha afirmat Giraut.  

La Diputació de Girona té una trentena de càrrecs de confiança, dels quals dotze són assessors. Segons dades de la institució, cadascun dels assessors cobra 39.000 euros anuals i ocupa un "lloc de treball de confiança de naturalesa eventual amb la categoria d'assessor". Hi ha 6 assessors de Convergència i Unió (CiU), 3 del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i 3 d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).  

Declaració com a imputat


Aquest divendres al matí, Joan Giraut ha arribat als Jutjats de Girona flanquejat pels tres vicepresidents de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, Miquel Calm i Xavier Soy, i el cap de gabinet, Marc Prat. Giraut estava citat a declarar com a imputat al jutjat d'instrucció número 1, arran de la denúncia que li va interposar el sindicat de funcionaris CSI-F acusant-lo d'un delicte de prevaricació i un altre contra les llibertats sindicals per haver-se saltat la legalitat "a la torera" traient a Amargant les atribucions de comunicació "com a represàlia" per haver qüestionat la situació dels assessors. El sindicat creu que Giraut va actuar contra Amargant perquè és delegat sindicat i estava fent "preguntes incòmodes".

Joan Giraut ha estat una hora declarant davant el jutge, la fiscal i els lletrats tant del sindicat com de la defensa. Segons ha explicat, ha establert una cronologia detallada dels fets que van fer que el president de la Diputació perdés la confiança en Amargant i optés per apartar-lo de les tasques de comunicació. Giraut creu que Amargant va entrar al registre preguntes relacionades amb els assessors l'endemà que ell li comuniqués de viva veu que li retirava les atribucions de comunicació per poder fingir que era una represàlia. El president del sindicat a Girona, Josep Hortós, creu que darrere la maniobra de Giraut hi ha un clar intent de bloquejar l'acció sindical.  

No cedir a "amenaces"

Giraut ha admès que "possiblement va cometre un error" quan va donar un vot de confiança a Amargant després de la dimissió de l'anterior president Jaume Torramadé i de la seva presa de possessió com a president. El president ha assegurat que li va dir a Amargant que li mantindria les funcions si se cenyia estrictament a les seves feines com a cap de comunicació. Per això, va decidir apartar-lo quan va publicar una carta als diaris on carregava durament contra càrrecs d'UDC. "Si la carta hagués estat dirigit a qualsevol membre de qualsevol altre partit, hauria pres la mateixa decisió", ha afirmat.  

El president de la Diputació ha defensat que el decret i l'acord de ple que treien les atribucions de comunicació a Amargant compleixen la legalitat, així com el nomenament d'un nou responsable de premsa contractat com a càrrec de confiança.  

Giraut ha avançat que no cedirà a les pressions que, segons ell, està duent a terme Amargant per recuperar les seves atribucions. El president ha afirmat que el cap de protocol li ha proposat un pacte: deixar córrer les denúncies si es comprometia a tornar-li les competències en comunicació el proper mandat. "Faríem un flac favor a la institució si acceptéssim un pacte d'aquestes característiques", ha afirmat Giraut. Amargant nega l'oferiment de pacte i diu que s'ha limitat a demanar una reunió amb Giraut per intentar trobar una sortida a tot plegat per evitar polèmique i no continuar malmetent el nom de la Diputació de Girona.