Alliberen l'activista que s'havia enterrat durant 11 hores sota terra

Ha calgut una retroexcavadora i també radials per treure'l de dins el cotxe

L'operació per alliberar l'activista anti-MAT que aquest matí s'ha atrinxerat dins un cotxe enterrat a terra on hi havia d'anar una torre ha durat onze hores. Els bombers han hagut d'anar buscant diversos mètodes per alliberar Victor Manuel Cánovas.

L'activista havia construït un túnel que el portava des d'una caravana fins a l'interior d'un cotxe que havia enterrat. A més, dins el vehicle l'home hi tenia un bidó ple de ciment on hi havia atrapat la mà.

Per això, en l'operació hi ha intervingut des d'una retroexcavadora per desenterrar el cotxe fins a radials i martells percutors per poder-li alliberar la mà del bidó. El jove, en bon estat de salut, ha sortit entre crits de suport.


Moment en que han alliberat l'activista © ACN
 
L'acció de l'activista anti-MAT Victor Manuel Cánovas ha fet anar de corcoll els bombers durant tot el dia. Des de les nou del matí, quan els operaris de Red Eléctrica han arribat a la finca, ja s'han trobat una caravana situada al lloc on havien de començar a aixecar la torre. Acompanyats en tot moment pels Mossos d'Esquadra, han anat descobrint que a la caravana no hi havia ningú perquè el seu "inquilí" s'havia situat ja a l'amagatall que tenia construït des de feia temps.

El jove havia fet un túnel a base de bidons per anar des de la caravana fins a un cotxe que havia enterrat pocs metres més enllà. L'activista havia calculat tots els seus moviments per tal de dificultar les tasques de rescat: feia temps que havia enterrat el cotxe i la terra s'havia endurit, portava aigua i llum per poder resistir-hi hores, una emissora per comunicar-se amb els companys de fora i el braç dret el tenia enterrat en un bidó ple de ciment.

Una operació complexa i llarga

Aquests elements han fet que l'operació per alliberar-lo hagi estat complexa i llarga. Primer, ha calgut que una retroexcavadora anés traient amb molta cura tota la terra que envoltava el cotxe, que estava apuntalat per tal de suportar el pes de la terra. Després, a pic i pala, els bombers poc a poc han deixat al descobert la porta davantera i han pogut obrir-la, facilitant així la ventilació a l'activista. En aquest moment, els membres del SEM han pogut acostar-s'hi per preguntar-li si es trobava bé i poder-lo atendre.

Encara quedava feina per fer, ja que els bombers han descobert que l'home tenia el braç dret posat a dins un bidó ple de ciment. Per tant, ha calgut usar més maquinària -com martells percutors i també radials- per poder alliberar completament l'activista. Una tasca que s'ha allargat durant tota la tarda. 

"Si no el traiem d'aquí no hagués pogut sortir pel seu propi peu", comentaven alguns dels bombers que han participat en l'operatiu, que ha començat a les nou del matí i ha acabat amb l'alliberament del jove poc abans de les vuit del vespre.

A fora, una vintena de companys donaven crits d'alè a Victor Manuel, que ha sortit del cotxe en una llitera però en bon estat de salut. "Resistència, resistència", cridaven els companys, sota l'atenta mirada de nombrosos efectius antiavalots que han seguit tots els seus moviments. 
No obstant l'acció, els operaris de Red Eléctrica ja han començat aquesta tarda a situar les tanques al lloc on hi havia la caravana per poder aixecar la torre a partir de demà mateix.