Un activista anti-MAT s'atrinxera dins un cotxe enterrat per aturar les obres

Els mossos carreguen contra una vintena de manifestants que donen suport a l'home

Un activista anti-MAT s'ha atrinxerat a primera hora del matí dins un cotxe enterrat a terra a Fellines (municipi de Viladasens), just al punt on aquest matí Red Eléctrica havia de començar els treballs per aixecar una torre. Per fer més complicada l'operació, l'home va emmanillat i a sobre del cotxe enterrat ha situat una caravana amb les rodes punxades. L'home rep el suport d'una vintena d'activistes antilínia.

Efectius dels Mossos d'Esquadra i dels Bombers treballen per desallotjar l'activista. Una grua ja ha aconseguit retirar la caravana. Els agents han carregat contra els manifestants que volien impedir que situessin una tanca metàl·lica per delimitar la parcel·la. En Víctor és un activista anti-MAT que des de fa dies dorm en una caravana a Fellines, a Viladasens (Gironès), just en el punt on Red Eléctrica ha d'aixecar una de les torres de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). A sota de la caravana, en Víctor havia dissenyat un enginyós sistema per evitar que els operaris puguin començar els treballs.

Prèviament, el jove ha excavat un gran forat on hi ha enterrat un cotxe. A través d'un túnel fet de bidons, l'activista ha construït un accés directe des de l'interior de la caravana fins a dins el cotxe, sota terra. Aquest matí, en veure presència policial, en Víctor ha descendit des de la caravana fins al cotxe, on s'hi està encadenat. A més, ha punxat les rodes de la caravana.

Agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) estan a la finca des de primera hora del matí, on també s'han concentrat una vintena de persones per donar suport a en Víctor, mentre aquest està sota terra. Els Bombers també participen en l'operatiu i estan estudiant quina és la millor manera i la més segura per treure el jove de sota terra.

A primera hora de la tarda, els bombers han optat per començar a desenterrar a pic i pala l'home. Els bombers estan en contacte amb l'activista a través del túnel. El jove els ha manifestat que té ganes de sortir però que no pot. Els bombers han d'actuar amb molta cura perquè el terreny on està enterrat el cotxe és inestable. Una ambulància del SEM també està al lloc dels fets per si calgués socórrer el jove.

Càrrega policial

Durant el matí s'han viscut moments de tensió com quan, a un quart de tres, els mossos han carregat contra els manifestants. Els agents pretenien col·locar una tanca per delimitar la finca, però els manifestants els han increpat i els han retret que estaven dins una propietat privada.

L'enfrontament verbal ha anat pujant de to i els manifestants han tirar a terra la tanca, fet que ha provocat la càrrega policial. Durant els enfrontaments, els manifestants han llençat pedres i d'altres objectes als agents.

Des de les xarxes socials, els activistes anti-línia estan demanant que la gent vagi a Fellines a donar suport a l'acció.

Indignació dels veïns

En Víctor està atrinxerat molt a prop d'una casa aïllada del nucli de Fellines on hi viuen tres persones. Un d'ells és en Sergi Saus, que dóna suport a l'acció de l'activista. Saus ha criticat que la torre que vol aixecar REE està massa a prop de casa seva. "Estan treballant a 17 metres de casa nostra, quan la llei diu que les torres han d'estar com a mínim a 100 metres de les cases aïllades", ha declarat. 

En un vídeo difós a les xarxes socials, els impulsors de la iniciativa defensen que és una acció per intentar paralitzar la construcció de la línia. No obstant això, fonts de REE han explicat que no hi ha cap afectació al calendari ja que l'empresa treballa simultàniament a diversos punts de les comarques gironines.