Comença el judici contra el pare que va decapitar la filla de 18 mesos a Girona

La clau del judici serà determinar l'estat mental de l'home

Un tribunal popular, format per quatre dones i cinc homes, és l'encarregat de jutjar Marcelo Ruiz Ospina, el pare que va decapitar la seva filla de 18 mesos al domicili familiar del carrer Oviedo de Girona.

El fiscal, Enrique Barata, demana que el condemnin a 19 anys de presó per assassinat amb traïdoria. La defensa, exercida pel lletrat Jordi Colomer, considera que en el moment dels fets l'acusat patia un brot psicòtic que li anul·lava les facultats mentals. Per això, demana que l'internin en un psiquiàtric durant 15 anys. La clau del judici serà precisament aquesta; determinar l'estat mental de l'acusat, que des del principi va argumentar que havia matat la petita perquè el diable li havia ordenat.

El cas ha arribat a judici dos anys després del crim. Un cop escollit el jurat popular, fiscal i defensa han exposat les seves tesis davant els nou ciutadans que hauran d'emetre el veredicte a finals de setmana.


El fiscal, Enrique Barata, ha exposat els motius pels quals no ha apreciat cap tipus d'alteració psíquica en Marcelo Ruiz Ospina. L'acusació pública ha descrit l'escena del crim i ha assegurat que l'escena que van veure va ser "dantesca, macabra". "Una nena petita, d'un any i mig, amb el seu pijama i els mitjons d'ossets, i que no tenia el cap", ha rememorat el fiscal. Aleshores, ha relatat, "tothom" va creure que el pare havia de patir una malaltia mental greu per haver actuat d'aquella manera.

Per això, segons el ministeri fiscal, la sorpresa va ser majúscula quan van començar a arribar informes dels pèrits, tant forenses com psiquiatres, indicant que Ruiz Ospina no pateix cap trastorn mental greu. "Parlen de trastorn mental lleu o moderat, però ell sabia el què es feia", ha afirmat Barata que ha exposat que, segons alguns indicadors dels estudis psicopatològics, l'acusat intentava "exagerar" els símptomes psicòtics per fer-se passar per boig.

La tesi de la defensa, encapçalada pel lletrat Jordi Colomer, és totalment oposada a la de la fiscalia. El lletrat recorda que des del primer moment el mateix acusat ha manifestat que feia dies que tenia al·lucinacions auditives i sentia que el diable el posseïa. "Nosaltres no creiem això, però sí que hem trobat una explicació científica per explicar per què creia que el diable l'obligava a actuar", ha explicat Colomer.

Segons un informe pericial de part, Marcelo Ruiz Ospina va patir un brot psicòtic o un episodi de trastorn mental transitori durant el qual va decapitar la petita amb un ganivet de cuina. La defensa argumenta que un cop comès el crim, el pare va recobrar temporalment la consciència i va ser capaç de trucar al 112 demanant la intervenció policial immediata per evitar que "el diable l'obligués a matar la seva altra filla", de 8 anys que estava veient la televisió al menjador.

19 anys de presó

El fiscal considera que Ruiz Ospina ha comès un assassinat amb traïdoria, aprofitant-se de la confiança que li tenia la nena perquè era el seu pare i perquè la petita no tenia possibilitat de defensar-se i repel·lir l'atac. L'acusació pública, a més, li aplica un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió, per revelar ell mateix el crim als serveis d'emergència. La fiscalia sol·licita una pena de 19 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la mare de les nenes amb 175.000 euros i la seva altra filla amb 100.000 euros.

La defensa argumenta que l'acusat va patir un episodi psicòtic que anul·lava completament les seves facultats. En el seu escrit de conclusions provisionals, la defensa argumenta que el pare va actuar "mogut per les veus que sentia al seu cap i la presència del diable que li imposava la mort de la seva filla". Aquest brot psicòtic "molt greu", argüeix la defensa, estava agreujat per la ingesta d'una gran quantitat d'alcohol.

Qualifica els fets d'un assassinat però considera que li han d'aplicar un eximent complet pel seu estat mental i per la intoxicació per alcohol. La defensa demana que la pena siguin 15 anys d'internament en un centre psiquiàtric.