El pare que va decapitar la seva filla de 18 mesos a Girona, a judici

El fiscal demana que el condemnin a 19 anys de presó

Un tribunal popular serà l'encarregat de jutjar a partir de dilluns Marcelo Ruiz Ospina, el pare que va decapitar la seva filla petita de 18 mesos a Girona el 10 de novembre del 2011. El fiscal, Enrique Barata, vol que el condemnin a 19 anys de presó per assassinat perquè l'acusat va matar la nena "conscient de la fragilitat, l'absoluta indefensió i la poca edat de la seva filla petita".

El fiscal li aplica un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió, perquè va ser ell mateix qui va alertar del crim trucant al 112. El lletrat de la defensa, Jordi Colomer, argumenta que Ruiz Ospina patia un "episodi psicòtic" que anul·lava les seves facultats. Per això, demana 15 anys d'internament psiquiàtric.

Dos anys després del crim, Marcelo Ruiz Ospina s'asseurà a la banqueta dels acusats de la secció tercera de l'Audiència de Girona. Ho farà davant els nou membres del jurat que seran els encarregats d'emetre el veredicte. Per davant hi ha previstos quatre dies de judici durant els quals declararan l'acusat, testimonis, els agents que van investigar el cas i, en una sessió clau, els pèrits psicològics i psiquiàtrics que han avaluat el seu estat mental.


El fiscal, Enrique Barata, sosté que Ruiz Ospina sabia el que es feia quan el 10 de novembre del 2011 va agafar un ganivet de cuina d'uns 20 centímetres i va decapitar la seva filla petita, de 18 mesos. Segons recull en el seu escrit de conclusions provisionals, el fiscal sosté que l'acusat era "conscient de la fragilitat" de la nena i sabia que la petita no es podia defensar de l'atac.

(Visualitza el vídeo al web)

 

Després de cometre el crim, relata el fiscal, el pare va trucar al 112 explicant que havia matat a la seva filla petita i sol·licitant presència policial immediata. "Un cop van arribar al domicili, va indiciar voluntàriament el lloc on havia guardat el ganivet utilitzat per a la decapitació", recull el fiscal. Durant el crim, al pis hi havia l'altra filla de l'acusat, de 8 anys, que estava mirant la televisió en una altra habitació i no es va assabentar de res. Ruiz Ospina vivia en un pis del carrer Oviedo de Girona, juntament amb la seva dona i les dues nenes.

El fiscal considera que Ruiz Ospina ha comès un assassinat amb traïdoria, aprofitant-se de la confiança que li tenia la nena perquè era el seu pare i perquè la petita no tenia possibilitat de defensar-se i repel·lir l'atac. L'acusació pública, a més, li aplica un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió, per revelar ell mateix el crim als serveis d'emergència. La fiscalia sol·licita una pena de 19 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la mare de les nenes amb 175.000 euros i la seva altra filla amb 100.000 euros.

Episodi psicòtic i alcohol

La defensa de Marcelo Ruiz Ospina, encapçalada pel lletrat Jordi Colomer, argumenta que l'acusat va patir un episodi psicòtic que anul·lava completament les seves facultats. En el seu escrit de conclusions provisionals, la defensa argumenta que el pare va actuar "mogut per les veus que sentia al seu cap i la presència del diable que li imposava la mort de la seva filla". Aquest brot psicòtic "molt greu", argüeix la defensa, estava agreujat per la ingesta d'una gran quantitat d'alcohol.

El lletrat exposa que "en recuperar la seva pèrdua de consciència", el pare va trucar immediatament al 112 i va confessar ser l'autor de la mort de la seva filla petita i va demanar "que la policia es dirigís al seu domicili el més aviat possible per evitar que el diable l'obligués a matar la seva segona filla".

Colomer conclou que Marcelo Ruiz Ospina va actuar "amb les seves capacitats cognitives i volitives completament anul·lades, doncs es trobava sota els efectes d'una molt important ingesta d'alcohol i patia un episodi psicòtic".

La defensa qualifica els fets d'assassinat però considera que li han d'aplicar un eximent complet pel seu estat mental i per la intoxicació per alcohol. Demana que la pena siguin 15 anys d'internament en un centre psiquiàtric.